Anketa otkrila: Hrvatski narod poštuje ljude koji su ratovali

Novo, veliko istraživanje o mirovinskoj reformi kojom bi Vlada unijela niz promjena u taj sustav, pokazuje kako kuca bilo naroda kada je u pitanju njihova ekonomska sigurnost u “zlatnoj dobi”. Hrvati su, za početak, poprilično ujedinjeni u mišljenju kako Vlada ove i ovakve reforme uopće neće provesti, a ako bi do toga i došlo, s činjenicom će se starosna dob za odlazak u mirovinu povisiti na  67 godina, za veliku većinu ispitanika je apsolutno neprihvatljiva (88 posto).

Popriličan pesimizam vlada i kada je mišljenje o dijelu reforme koji govori poboljšanju životnog standarda. Da se to neće dogoditi, misli 63 posto hrvatske populacije i to, zapravo, nije neko iznenađenje.

Anketa iznenađenja

Ono što jest svojevrsno iznenađenje su stavovi o povlaštenim mirovinama, njihovim smanjenjima ili čak – eventualnim ukidanjima. Obzirom na loš “rejting” uvjetovan snažnom medijskom propagandom koja je raširila mišljenje kako su hrvatski branitelji “pretplaćeni” te kako su njihove mirovine previsoke, bilo je za očekivati da će veliki uzorak ispitanika zatražiti preispitivanje smanjenje ili ukidanje njihovih mirovina. No, anketa je pokazala drugačije.

Hrvatskim ratnim vojnim invalidima bi zaslužene mirovine ostavilo 64 posto ispitanika, smanjilo njih 21 posto, a ukinulo tek 9 posto građana! Tako su hrvatski branitelji za sobom ostavilo borce 2. Svjetskog rata i političare čije bi povlaštene mirovine ovakve kakve jesu ostavilo samo 5 posto ispitanih.Iako se u anketi pod povlaštenim mirovinama navode “braniteljske”, valja istaknuti kako takve mirovine ne postoje te kako je ovdje riječ o mirovinama ratnih vojnih invalida, te su one isključivo invalidske. No, čini se kako je hrvatski narod prepoznao zasluge HRVI-a, a da su im hrvatski branitelji na tome zahvalni, svjedoče i njihove izjave koje su dali za naš portal:

Što o rezultatima misle hrvatski branitelji

“Nije narod glup. Hrvatski branitelji su narod, oni su iz njega proizašli. Što se zastupnika tiče, oni mirovine ne zaslužuju, posebno oni bez glasova na izborima, Sve su to stranački uhljebi i rodbina”, kazao je Stevo Culej.

Umirovljeni pukovnik HV-a, Ivica Pandža – Orkan, ne krije zadovoljstvo zbog rezultata ankete:

“Pravi branitelji su zajedno s narodom stvorili državu. Branitelji su sve ono najbolje što je narod imao u najtežim vremenima kada je u krvi stvarana Hrvatska i jasno je da narod ne zaboravlja branitelje”, kazao je Orkan za Dnevno.

Željko Galović, bivši pripadnik 2a brigade “Gromovi”, nije iznenađen, ali je sretan:

“Iskreno za mene uopće nije iznenađenje. Ja sam vjerovao u narod i 91. kao i danas. Sada je narod što je uvijek znao to u ovoj anketi i potvrdio. Činjenica je da su branitelji proizašli iz tog naroda, a ne iz politike”

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI