BANOŽIĆ NIJE ZADOVOLJAN: ‘Rokovi će se pomaknuti, a meni trebaju avioni a ne ostavke’

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

O remontu protupožarnih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su na servisu u Zrakoplovno-tehničkom centru izjave daju predstavnici MORH-a, ZTC-a i CERP-a.

Ministar obrane Mario Banožić u srijedu je održao sastanak s članovima Zrakoplovno tehničkog centra (ZTC), tvrtke koja je zadužena za servis protupožarnih zrakoplova.

“Na radnom sastanku u Zemuniku razgovarali smo o stanju materijalnih resursa”, rekao je ministar Banožić i zahvalio pilotima na angažmanu u protupožarnoj sezoni.

“Već je nekoliko požara zahtijevalo snažan angažman, jučer su požare gasili četiri kanadera, tako pokazujemo apsolutnu spremnost.”

“Lakše bi bilo raditi u kapacitetu kakav je bio prijašnjih godina (5 kanadera i 5 air tractora). Plan za protupožarnu sezonu donosi se u kolovozu. S obzirom na ugovor sa ZTC-om i izvještaje i sastanke, vidjeli smo da će se rokovi pomaknuti i da ćemo do 30. srpnja imati puni sastav. Dinamika se iz tjedna u tjedan pomiče. Mi kao Ministarstvo moramo izraziti nezadovoljstvo jer smo osigurali sva sredstva, oslonili smo se na jedinu tvrtku u Hrvatskoj koja to može raditi.”Vatrogascima i svima koji sudjeluju u protupožarnoj zaštiti poželio je što manje angažmana i da 15. 8. bude novi dinamički plan te da ovih problema neće biti iduće godine.

Na pitanje koga smatra odgovornim zbog situacije  oko kašnjenja u obnovi protu požarnih aviona Mario Banožić je rekao: “MORH je učinilo sve, ugovore, sredstva da dođe do željenog broja materijalnih resursa. Imao sam nekoliko sastanaka s raznim informacijama svaki put su uvjeravali da će do određenog datuma biti gotovo. Danas smo iskomunicirali nove rokove, mogu samo vjerovati tome. Možemo tražiti određenu penalizaciju ZTC-a ili jamstva, to jedino možemo učiniti. CERP će dalje tražiti određene sankcije. Neću tražiti ostavku jer na to nemam pravo. Sad nam trebaju avioni, a ne ostavke. Nakon protupožarne sezone možemo tražiti ubrzanje procesa i garancije. Nije mi u interesu pokretati garancije da se sutra kaže da se zrakoplov ne može isporučiti jer je MORH ovršio račune ZTC-a.”

Na pitanje treba li nam kornatska tragedija da netko preuzme odgovornost, ministar je rekao: “Tražiti odgovornost u tragediji ne može biti upiranje prsta. Ja mogu tražiti da sukladno osiguranome da se isporuči potrebno. Osim ZTC-a u Hrvatskoj nemamo nikoga.”

Koliko je ZTC od MORH-a dobio novaca? “Za održavanje HRZ ima oko 105 mililjuna kuna, od toga 30 se odnosi na ugovor sa ZTC-om, tu negdje računamo”, rekao je Banožić.

O ozlijeđenoj pripadnici HV-a Banožić je rekao da je  dobro, pri svijesti, a da Vojna policija istražuje. “Sad ne možemo više o tome jer istraga još traje”, dodao je.

O odlasku na Milanovićev prijem rekao je: “Sutra je 4. 8. i od ujutro imam događaje, primanja, a zatim u Šibeniku s braniteljima. Dan je popunjen aktivnostima Vlade. Govorimo o događaju koji su ranije organizirali tri ministarstva. Prije dvije godine smo izašli ususret i počeli smo ukljčivati predsjednik RH iako je dotad bio gost. Pošeo se događati skabndal, uključivali su se članovi udruga i stvarali organizacijski oblik koji nije prihvatljiv. Dali smo podršku koju smo trebali i tako je događaj organiziran, primat će se odlikovanja i tako ćemo biti sudionici 5. kolovoza, Oluje.”

O današnjoj zapovjedi Milanovića vojnicima da prvo postave daske za crveni tepih, a onda ih čupaju, i to po najjačem suncu, Banožić je rekao: “Događa se neprihvatljiva situacija za HV, to sam više puta govorio. Nikad nismo imali situaciju da se ovako vojsku tjera na situacije koje ste spomenuli da se vojnike tjera na nešto. Vojska treba pomoći, ali ne tako da preuzme organizaciju temeljem zapovijedi, a radi se o političkom događaju.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI