BANOŽIĆ U BRUXELLESU: ‘Hrvatska Vlada pomagala je Ukrajini i prije rata, a nastavit će pomagati i dalje u okviru svojih mogućnosti’

Foto: NATO

Ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić sudjelovao je na redovnom sastanku ministara obrane država članica NATO-a u Bruxellesu u Kraljevini Belgiji. Sastankom je predsjedao glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, a ministrima obrane NATO-a na posebnoj sjednici posvećenoj ruskoj agresiji na Ukrajinu pridružili su se predstavnici partnerskih država Finske, Švedske, Gruzije i Ukrajine te predstavnik Europske unije.

Države članice NATO-a kao i Švedska i Finska istaknule su da nastavljaju s pružanjem pomoći Ukrajini koja uključuje i zbrinjavanje milijuna ukrajinskih izbjeglica. Na sjednici se raspravljalo o pomoći Gruziji, Moldaviji i Bosni i Hercegovini kao i o teškim posljedicama ruske agresije na Ukrajinu koje su se reflektirale i na povećanje cijena hrane i energenata.

NATO: ‘Ne želimo sukob s Rusijom’

Ministar Banožić je na sjednici izrazio podršku Ukrajini, rekavši kako je Vlada Republike Hrvatske pomagala Ukrajini i prije početka rata te da će nastaviti pomagati i dalje u okviru svojih mogućnosti, uključujući humanitarnu, materijalnu i tehničku pomoć. Složio se da je potrebno dodatno pomoći potencijalno ugroženim državama, pri čemu je naglasio da je za Hrvatsku od iznimnog interesa sigurnost i stabilnost Bosne i Hercegovine.

Sve države članice NATO-a istaknule su da NATO nije u sukobu s Rusijom i da NATO ne želi sukob, ali je isto tako istaknuta odgovornost i spremnost na obranu i zaštitu svih Saveznika u skladu s člankom 5. Sjevernoatlantskog ugovora.Ministri su razgovarali o načinu prilagodbe veličine i rasporeda NATO-ovog postava odvraćanja i obrane o čemu će odluku donijeti na nadolazećem Summitu. Istaknuta je potreba za dodatnim ulaganjem u obranu kako bi NATO bio snažniji i spremniji za odgovor za bilo kakvu agresiju na države članice.

Banožić se pohvalio najvećim proračunom do sada

Ministar Banožić je istaknuo da je budućnost naše sigurnosti važno da NATO ojača svoj postav odvraćanja i obrane. Ministar je pritom istaknuo zajednički hrvatsko-mađarski doprinos NATO-u kroz Multinacionalno divizijsko zapovjedništvo Centar (MND-C) u Székesfehérváru koje je u svibnju integrirano u NATO strukturu snaga. Time su su Hrvatska i Mađarska doprinijele jačanju savezničkog postava odvraćanja i obrane u Europi.

Banožić je rekao i da će Hrvatska nastaviti snositi svoj dio tereta za zajedničku sigurnost u okviru NATO-a, pri čemu je istaknuo da je Vlada Republike Hrvatske u svibnju usvojila najveći obrambeni proračun još od Domovinskog rata, pokazavši time još jednom kako je Hrvatska odgovorna i pouzdana saveznica koja brine o svojoj sigurnosti, ispunjava sve svoje obveze u NATO-u te aktivno doprinosi međunarodnoj sigurnosti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI