BANOŽIĆ ZAHVALIO BRANITELJIMA: ‘Oni koji su dali svoj obol u Domovinskom ratu nikada ne smiju biti zaboravljeni’

Foto: MORH/ T. Brandt

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je u subotu 28. svibnja 2022. godine na obilježavanju 31. obljetnice 109. brigade ZNG Vinkovci, koje je održano pod visokim pokroviteljstvom potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda.

U spomen na sve poginule, nestale i umrle pripadnike 109. brigade u Vinkovcima su kod spomenika Hrvatskih branitelja položeni vijenci, u crkvi Sv. Euzebija i Poliona služena je misa zadušnica, a prigodni program održan je u vinkovačkom Gradskom kazalištu “Joza Ivakić”.

Uz zapovjednike i pripadnike brigade, članove obitelji poginulih i nestalih pripadnika obilježavanju je nazočio izaslanik predsjednika Republike Hrvatske zapovjednik Gardijsko oklopno-mehanizirane brigade brigadni general Mijo Validžić i izaslanik ministra hrvatskih branitelja državni tajnik Špiro Janović.

Ministar Banožić čestitao je i zahvalio svim pripadnicima 109. brigade ZNG-a na svemu što su učinili za vrijeme Domovinskog rata te što su i danas aktivno uključeni u razvoj hrvatskog društva, hrvatske države i Hrvatske vojske. Naglasio je kako je u svakodnevnoj komunikaciji s braniteljima, s pripadnicima 109. ali i svih drugih brigada, koji iako imaju svoje resorno Ministarstvo hrvatskih branitelja i dalje su zainteresirani za Ministarstvo obrane i Hrvatsku vojsku.

“Drago mi je da se branitelji interesiraju za razvoj opremanje i modernizaciju Hrvatske vojske, gledajući na Hrvatsku vojsku kao na svoje dijete koje su stvorili prije 31 godinu”, rekao je.Istaknuo je odlučnost i hrabrost hrvatskih branitelja koji su se borili s mnogobrojnim, snažnijim i tehnički opremljenijim neprijateljem i stvorili suverenu Hrvatsku državu u kojoj danas živimo.

“Hrvatska se danas, kao članica Euroatlantskog saveza i Europske unije razvija u društvu zapadnih zemalja. Za to su zaslužni hrvatske braniteljice i branitelji i upravo njima u čast i kao podsjetnik na koji je način nastajala Hrvatska vojska i Hrvatska država nastojimo mnoge vojne lokacije nazvati imenima svih onih hrabrih ljudi koji su dali svoj obol u Domovinskom ratu kako nikada ne bi bili zaboravljeni. Svi skupa trebamo se svakodnevno prisjećati naše povijesti. Biti u društvu hrvatskih branitelja je čast i danas želim poslati poruku zajedništva, poruku da ćemo i dalje čuvati istinu o onome što je bilo ovdje prije 31 godinu”, naglasio je Banožić.

Vinkovačka 109. brigada Zbora narodne garde, bila je prva pričuvna brigada ZNG-a ustrojena u Republici Hrvatskoj, 28. svibnja 1991. godine, na dan kada je u Zagrebu na stadionu u Kranjčevičevoj bio postrojavanje prvih postrojbi ZNG-a. Brigada je dala velik i značajan doprinos u obrani vinkovačkog kraja i RH. Borila se na najtežoj bojišnici, na istočnim granicama, na vratima Hrvatske te zajedno s 3. brigadom i snagama dovedenim iz unutrašnjosti, uspjela zaustaviti nadmoćnijeg neprijatelja. Brigada je pretrpjela velike žrtve, najveće u odnosu na sve pričuvne brigade. Imala je 214 poginulih i 650 ranjenih i povrijeđenih, a 12 pripadnika se još uvijek vode kao nestali.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI