BELI ORLOVI VESELO UPALI U SELO NO NISU SLUTILI ŠTO IH ČEKA: ‘Riječki heroji ih osramotili za sva vremena’

Foto: Domovinskirat

Nakon okupacije sela Čanak prema čijim mještanima neprijatelj nije imao niti malo milosti, JNA i srpska paravojska polakomili su se za osvajanjem Ličkog Lešća.

No, da bi došli do njega, trebalo je proći kroz selo Ramljani koje je bilo od posebnog značaja jer je u njemu bilo smješteno jedno od većih skladišta goriva. Krajnji cilj neprijatelja koji se zaputio kroz Ramljane prema Ličkom Lešću bio je konačno prekidanje komunikacije Otočac – Gospić što bi za hrvatsku strani bilo poražavajuće.

Imajući sve to na umu, branitelji iz 133. brigade strpljivo su ih cijelu noć, na smrzavajućih – 20 stupnjeva čekali i držali na nišanu. Kada je 12. prosinca osvanulo, začuli su pripadnike srpske paravojske Beli orlovi kako se zagrijani rakijom i uz pjesmu, približavaju Ramljanima. Osim što su četnici i JNA vjerovali da će proći kao u selu Čanak i nisu računali na bilo kakav otpor, nisu znali da je lokalnim braniteljima te noći u pomoć došla 111. riječka brigada.


Oko 9 sati započela je paljba i okršaj, a počeo je i padati snijeg. U žestokoj pješačko-tenkovskoj borbi, hrvatske su snage u nemogućim uvjetima uspjele neprijatelju zadati težak udarac, pri čemu su im, između ostaloga, uništile i jedan tenk. Iznenađena i poražena JNA zajedno se sa četnicima počela povlačiti prema Čanku koji su okupirali dva dana prije, no hrvatski su vojnici, okuraženi pobjedom u Ramljanima, dobili novi vjetar u leđa.

Branitelji nisu bili zadovoljni samo obranom sela, već su izveli protunapad u kojem su uspjeli osloboditi i selo Čanak! Na žalost, ova je pobjeda za sobom donijela i žrtve sa hrvatske strane. U herojskoj borbi, živote su izgubili pripadnici 111. brigade Marinko Breulj i Marino Cvetković.Facebook Comments

Loading...
DIJELI