BRANITELJSKE UDRUGE GRADA ZAGREBA IMAJU PLAN: Evo čiji mural žele vratiti u Lanište

Foto: Dnevno

Braniteljske udruge grada Zagreba uputile su priopćenje o sastanku koji se održao 5. studenog, a na kojem su razgovarali o odnosu ‘aktualne zagrebačke vlasti prema hrvatskim braniteljima i vrednotama Domovinskog rata’.

Kako je navedeno, na sastanku su bili nazočni predstavnici sljedećih 14 braniteljskih i stradalničkih udruga: Udruga Zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara, Udruga branitelja Domovinskog rata Zagrebački velesajam, Zajednica udruga branitelja liječenih od PTSP-a RH i Udruga branitelja liječenih od PTSP-a Grada Zagreba, Udruga športskih ribolovaca invalida Domovinskog rata, Nezavisni dragovoljci Hrvatske Grada Zagreba, Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije, Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Grada Zagreba, Udruga branitelja Zagreb-parking, Udruga hrvatskih branitelja HEP-a 90-95, Klub 102. brigade HV-a, Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 99. brigade HV-a i Klub veterana 148. brigade Hrvatske vojske Zagreb – Trnje.

Kako navode u priopćenju, sastanak je bio potaknut skandalom koji je nova zagrebačka vlast izazvala brisanjem domoljubnih murala s trafo stanice u Laništu, a što je samo nastavak negativne politike koju ista vodi spram braniteljske populacije još od predizborne kampanje, kako nastupima nekih svojih istaknutih članova, tako i nedostatkom bilo kakovih programskih rješenja za braniteljsku i stradalničku populaciju Grada Zagreba, premda su po svim psiho-socijalnim značajkama ove skupine među najranjivijima u društvu.


“Štoviše, svoje eklatantno ignoriranje problematike braniteljske populacije nova je gradska vlast pokazala i degradacijom Ureda za branitelje na razinu odjela jedne mega-uprave, a sve to pod krinkom štednje koja će u konačnici zbog do sada u više navrata iskazane nesposobnosti aktualnih gradskih čelnika imati puno višu cijenu, kako ekonomsku tako i humanu.

Objašnjenje gradonačelnika Tomislava Tomaševića da se u slučaju brisanja murala u Laništu radilo o ‘nenamjernoj grešci’ jer je ‘na zahtjev građana traženo da se makne mural generala Praljka pošto je on osuđeni ratni zločinac’ eklatantan je pokušaj dezinformacije i manipulacije javnosti.Iz dostupne dokumentacije razvidno je kako je brisanje murala generala Praljka u svoje ime tražio samo jedan dužnosnik stranke Možemo, bez ikakvih prethodnih konzultacija ili odluka na razini tijela mjesne samouprave, što predstavlja očitu zlouporabu političke moći u svrhu nametanja svoje svjetonazorske agende!

U cilju zaustavljanja širenja daljnje neprijateljske klime spram braniteljske i stradalničke populacije Grada Zagreba, sve udruge nazočne na sastanku složile su se oko potrebe za osnivanjem domoljubne građanske Inicijative koje će se tome suprotstaviti svim legalnim sredstvima i u tom smislu pozivamo sve isto misleće organizacije i osobe da nam se pridruže2, pišu u priopćenju koje potpisuju organizatori sastanka braniteljskih i stradalničkih udruga Željko Baća i Herman Vukušić.

Najavljuju, sljedeći sastanak će biti održan kroz nekoliko dana, kada će se dati i puno ime spomenutoj Inicijativi te detaljnije razmotriti provedba prijedloga s ovog sastanka da se na godišnjicu smrti generala Slobodana Praljka, 29. studenog 2021. godine njegov mural vrati u Lanište.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI