CIJENA SAMOSTALNOSTI: ‘Na maksimirskom stadionu ležalo je 10.000 crnih vreća. Bila je to procjena žrtava’

Sabor Republike Hrvatske je na današnji dan 1991. godine prihvatio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, te druge temeljne državno-pravne odluke kojima je Hrvatska postala suverena i samostalna republika.

“S neskrivenim zadovoljstvom i ponosom obznanjujemo svim republikama i saveznim tijelima SFRJ, objavljujemo cijelom svijetu suverenu volju hrvatskog naroda i svih građana Republike da se današnjim danom Republika Hrvatska proglašuje samostalnom i suverenom državom, te pozivamo sve vlade i parlamente svih država da prihvate i priznaju čin slobodne odluke hrvatskoga naroda, čin slobode kojim još jedan narod hoće postati punopravnim članom međunarodne zajednice slobodnog svijeta”, kazao je tada predsjednik dr. Franjo Tuđman.

U trenutku kada je s govornice Sabora to obznanio, sa zvonika Crkve Sv. Marka zazvonila su zvona, sabornicom se prolomio pljesak i zapjevana je “Lijepa naša”, a predsjednik Sabora dr. Žarko Domljan uzviknuo je:


“Rođena je država Hrvatska! Neka joj je sretan i dug život!”

Toga dana prisjetio se novinar i sudionik Domovinskog rata Branko Kuzele:“Za to vrijeme, u podzemnim prostorijama Dinamovog stadiona u Maksimiru ležalo je 10.000 crnih vreća. Bila je to procjena žrtava koje će stradati tijekom sukoba zbog te odluke. Jer, ono što su vladajući izglasali i odlučili, netko je trebao provesti. U ovom slučaju, obraniti od agresije i nametanja volje suprotne odlukama većine”, napisao je Kuzele na svom Facebook profilu.

Svim svojim prijateljima i suborcima, usput je čestitao jer su preživjeli. No, s posebnim pijetetom osvrnuo se na one kojih više nema:

“Moj strah je izblijedio tijekom godina. Ostale su samo crne vreće u kojima su nečiji sinovi, očevi, braća ili supruzi. Danas se sjećam njih…”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI