DA JE ŽIV, BLAGO ZADRO PROSLAVIO BI 78. ROĐENDAN: Evo na koji način ga danas pamti Zagreb i Hrvatska

Screenshot/Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Heroj Trpinjske ceste Blago Zadro na dan 31. ožujka navršio bi 78 godina. Rođen je 31. ožujka 1944. u Donjim Mamićima u Hercegovini. Poznat kao heroj iz Domovinskog rata, postavlja se pitanje kako mu se danas odaje počast i na koji način se obilježava sjećanje na njega. On je junački poginuo u obrani hrvatskog suvereniteta, 16. listopada 1991. godine blizu Trpinjske ceste.

Ime Blage Zadre nose Zapovjedno-stožerna škola Ministarstva obrane, Osnovna škola u Borovu Naselju i ulice u Grudama, Splitu i Zagrebu. Posmrtno je 2011. godine odlikovan Nagradom za životno djelo za iznimnu hrabrost i život položen u obrani Vukovara 1991. godine, piše portal Zagreb.info.

Podsjetimo, Blago Zadro heroj je obrane Vukovara i jedan od najvećih heroja Domovinskog rata. Nakon izbijanja bitke za Vukovar preuzeo je zapovijedanje obranom Vukovara u Borovu naselju. Njegovo vodstvo zaustavilo je nebrojeno mnogo neprijateljskih tenkova na Trpinjskoj cesti.

U prosincu 2019. godine u zagrebačkoj Gradskoj skupštini jednoglasno je odlučeno da Blago Zadro bude posmrtno proglašen počasnim građaninom Zagreba. Bio je to prijedlog tadašnjeg gradonačelnika Milana Bandića.

No, to nije sve. Blago Zadro ima i svoju ulicu – Ulica Blage Zadre nalazi se u Sesvetama, a cijelo novoizgrađeno naselje uz tu ulicu često se također i naziva njegovim imenom. Tamo se se nalazi i mural legendarnog zapovjednika vukovarske obrane, koji je nastao kao djelo grafitera Krune Tuđena.Mural je nastao na inicijativu BBB-a i uz potporu lokalnih braniteljskih udruga.

O tome koliko je u stvari velik i poštovan general Blago Zadro govori činjenica da mnogi hrvatski gradovi i škole nose njegovo ime. Ljubav nije ograničena samo na ulice i trgove, već i na sportske terene, a zna se koliko je strast i poštovanje Bad Blue Boysa spram žrtve Vukovara i njegovih vojnika.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI