Dan kada je konstituiran prvi višestranački Sabor u samostalnoj Hrvatskoj

screenshot

Upravo je novi Sabor bio taj koji je izabrao dr. Franju Tuđmana za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske (kako se ta funkcija tada zvala)

Dana 30. svibnja 1990. godine, nakon održanih prvih višestranačkih parlamentarnih izbora, sastali su se novoizabrani zastupnici na konstitutivnoj sjednici prvog višestranačkog Sabora. Zanimljivo je da je taj sabor još uvijek imao naziv Sabor Socijalističke Republike Hrvatske i da je bio ustrojen po starim načelima iz doba socijalizma. Tako je imao tri vijeća: Društveno-političko vijeće, Vijeće općina i Vijeće udruženog rada. Za predsjednika novog sabora izabran je Žarko Domljan, a za potpredsjednike Ivica Percan, Stjepan Sulimanac i Vladimir Šeks.

Povijesno saborsko zasjedanje pratilo je u slavljeničkom raspoloženju mnoštvo građana pozdravljajući pobjedu demokracije i pad polustoljetnog komunističkog sustava. 

Upravo je novi Sabor bio taj koji je izabrao dr. Franju Tuđmana za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske (kako se ta funkcija tada zvala). Pridjev socijalistička izbačen je iz imena Republike Hrvatske i iz imena Sabora tek u prosincu te godine.

Nakon što je izabran za predsjednika Predsjedništva, dr. Franjo Tuđman u svojem je nastupnom govoru ponudio Jugoslaviji konfederalne odnose, a Hrvatskoj najavio nov demokratski sustav. Pritom je naglasio i to da hrvatski narod ima “nesputano pravo na nacionalnu samobitnost i neokrnjeno pravo na samoodređenje koje podrazumijeva pravo na suverenu, samostalnu državu”.

Slavlje se zatim nastavilo na Jelačićevu trgu gdje je održan veliki narodni skup popraćen dojmljivim domoljubnim osjećajima. Nedugo nakon toga novo hrvatsko vodstvo sastalo se s dotadašnjim dužnosnicima radi mirnog prijenosa vlasti i organiziranja republičke uprave.Od 1994. predsjednik Tuđman redovito je na Dan državnosti polagao vijenac na Oltar domovine na Medvedgradu u čast svim palima za Hrvatsku. Na tom su mjestu počast Hrvatskoj odavali i strani državnici. 

U Republici se Hrvatskoj sve do 2001. godine taj dan obilježavao kao Dan državnosti i bio je državni praznik, upravo kao spomen na prvu konstitutivnu sjednicu sabora. Kad je Dan državnosti premješten na 25. lipnja, dan prvog višestranačkog zasjedanja obilježava se kao Dan Hrvatskoga sabora.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI