DRUGI DAN OLUJE: Oslobođeno je 80 posto okupiranog teritorija, Knin je slobodan

Foto: Hrvatski časnički zbor

Već je drugog dana Vojno-redarstvene operacije Oluja izvršeno osamdeset posto planiranih borbenih zadaća.

Većina je okupiranih hrvatskih gradova oslobođena, među njima u prvim danima operacije Hrvatska Kostajnica, Glina, Slunj, Gračac, Obrovac, Drniš…

Ulaskom snaga 4. i 7. gardijske brigade 5. kolovoza u Knin i njegovim oslobađanjem ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj, ne samo operacije Oluja, nego i cijelog Domovinskog rata.


Tog trenutka prisjetio se i general Ljubo Ćesić – Rojs:

“Neopisiv osjećaj ponosa i slave… Samo su potekle suze radosnice kada sam nakon toliko godina patnje poljubio hrvatsku zemlju”, emotivno kaže Rojs.Prisjetio se i dolaska predsjednika dr. Franje Tuđmana:

“Nitko nije znao da će doći, čak ni Glavni stožer. Došao je s Gojkom Šuškom, a dočekali smo ga general Ante Gotovina i ja.”

Rojs kaže kako je Tuđman tada izgovorio povijesnu rečenicu:

“Imao sam ga tu čast voditi predsjednika do tvrđave sa Mercedesom džipom. Kada je došao, kazao je: ‘Zastava ovdje znači dovršenje djela uspostave slobodne nezavisne hrvatske države!’”

No, iako je ulazak u Knin psihološki dobro djelovao na Hrvate i dao im razloga za slavlje, borbe su se nastavile i sljedeći dan kada Kordunski i lički sektor imaju važan zadatak: probiti se prema državnoj granici, spojiti se s 5. korpusom Armije Bosne i Hercegovine i tako razbiti blokadu Bihaća kojem je prijetila katastrofa veća od Srebrenice.

Dvije vojske sastale su se kod Tržačkih Raštela na rijeci Korani. Na mostu su se susreli zapovjednik HV-a na tom pravcu, general-bojnik HV-a Marijan Mareković i zapovjednik 5. korpusa Armije BiH general Atif Dudaković.

Istog dana, 2. brigada “Gromovi” oslobađa najveće četničko uporište na Banovini – Petrinju. Jedna taktička grupa prvoga dana operacije forsirala je Savu uzvodno od Jasenovca i nastupala prema Dubici i Kostajnici, prijeteći zatvaranjem jedinog preostalog izlaza u Bosnu i Hercegovinu preko Une u Dvoru. Na smjeru prema Kostajnici i Dvoru HV je imala najteže gubitke u cijeloj operaciji.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI