GLASNOVIĆ OPISAO RATNU STRAHOTU IZ ZARAĆENE HERCEGOVINE: Pogodila su me dva metka, jedan je izbjegao srce za par centimetara’

Foto: Screenshot/Facebook

General HV-a i HVO-a Željko Glasnović10. travnja 1992. pamti po dramatičnim događajima iz zaraćene Hercegovine.

Taj datum, kaže Glasnović u svom prisjećanju na Facebooku, je “datum na koji se ponovno rodio”:

“Tog dana pogodila su me dva metka. Jedan od njih promašio mi je srce za samo par centimetara. Osjetio sam krv u ustima i nakon nekoliko trenutaka svoje tijelo sam u doslovnom smislu mogao iz zraka vidjeti kako leži na šumskoj livadi na Kupreškoj visoravni. Tada sam shvatio da postoji nešto nakon smrti. Nakon nekog vremena izvukli su me s još trojicom ranjenih i polegli me u traktor s prikolicom. U tom trenutku neprijatelj je počeo rafalno pucati po nama, meci su se zabijali kao čavli u lim prikolice gdje smo ležali. Da smo podigli glave samo 5cm danas ne bi bili živi. Bog nas je sačuvao. Krenuli smo prema Šuici, odjednom je počela jaka vijavica, snijega je bilo do koljena, ispred sebe 2 metra nismo mogli vidjeti od magle, ja sam gubio dosta krvi i počeo sam polako padati u nesvijest. Tada još nismo znali da je crta pala. Izašli smo na glavnu cestu Kupres-Šuica i čujemo konvoje, vozila, vidimo da vuku haubicu 105mm i shvatimo da smo upali u kolonu konvoja JNA i neprijateljske vojske. Uz sve ovo, samo nam je još to trebalo, pomislio sam. Gotovi smo. Ovo je kraj”, opisao je general kojeg suborci zovu “Glava”. “Izbezumljeni vidimo kako nas putem pozdravljaju s tri podignuta prsta u zraku”:

“Ne vjerujući što nam se upravo dogodilo nastavljamo se voziti i dovučemo se nekako do benzinske a neprijatelj misleći da smo četnici koji su došli pljačkati, zaustave nas s riječima ‘kud idete, jeste li normalni, vidite da ustaše pucaju sa svih strana, vratite se nazad!’ Nas četvero ranjenih u prikolici, pokriveni ceradom nismo mogli vjerovati svojim ušima. Bog nas je opet sačuvao od sigurne smrti. Usred četničkog okruženja, okrenuli smo se natrag prema smjeru iz kojeg smo došli. Ja sam već bio na rubu snaga, umor me savladao, gubitak krvi oduzimao mi je i ono malo snage što mi je ostalo. Dok su mi se pluća punila krvlju razmišljao sam kako više ne želim biti teret svojoj vojsci. Bez mene imaju barem nekakvu šansu da se izvuku, a sa mnom koji sam na rubu smrti neće daleko stići. Zato sam im rekao da me ostave tu i da mi daju dvije ručne bombe i 4 okvira, pa kad neprijatelj dođe po mene da sam spreman a oni da nastave put dalje bez mene”.No, vojnici ga nikako nisu htjeli ostaviti:

“Moja vojska, tvrde kupreške glave nisu htjele niti čuti za tu opciju. Bog kad intervenira ne radi to polovično nego obuhvaća sve. Dovukli su me natrag u selo Kukavice, napravili su improvizirana nosila od šatorskog krila, stavili me na njih i noseći me krenuli kroz šumu preko planine Vrana u Bugojno jer smo bili u totalnom okruženju. Mrak se već bio spustio, zima grize, snijeg do koljena, a ojačani hrabri vod od 40 mojih glava uz svu težinu svoje opreme, umorni ali odlučni izmjenjivali su se noseći me. Kupreška bojna- prave glave! Dolazimo u Prozor u Rumboce gdje mi rade trijažu i od tu preko Vran planine u Tomislavgrad odakle me prebacuju u Split. Nakon operacije u Splitu u sred oporavka nisam imao mira i bježim iz bolnice natrag na teren biti sa svojom vojskom osjećajući isto tako da mi se i s bratom blizancem nešto događa. Tada još nisam znao da je dok sam ja ležao na operaciji on bio ranjen, zarobljen i odveden u četnički logor. Ostalo je povijest…”

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI