GRAD PATNJE U RATU I MIRU: Na glinskom području 90-tih je ubijeno više od 300 civila

Glinsko područje koje je teško stradalo razornim potresom, 1992. godine u ovo doba bilježilo je strahovite ratne tragedije, a to je hrvatska javnost doznala kroz brojke koje su službeno iznesene na današnji dan.

Okupator je od lipnja 1991. do 25. siječnja ubio 52 hrvatska civila.

Glinski kraj u Domovinskom je ratu doživio velika stradanja. Spaljena su 33 hrvatska sela, a od početka sukoba do svršetka rata poginulo je 396 Glinjana, među kojima je 78 hrvatskih branitelja.

Brojni zločini

U Glini i njezinin okolnim selima počinjeni su brojni ratni zločini. Jedan od onih koji se najčešće spominje je zločin počinjen u Novom Selu Glinskom kada je u samo jednom danu ubijeno 33 civila, uključujući i jednu djevojčicu.Nakon ovih zločina, u dolini rijeke Maje, u kojoj se nalazi pet sela, koja su većinski hrvatska (Dolnjaci, Joševica, Maja, Prijeka i Svračica) su iselili svi Hrvati, čime su velikosrbi uspjeli u nakani da od Hrvata etnički očiste područje od Gline do Dvora na Uni. Osim Majskog bazena, uspjeh u etničkom čišćenju, kojim su uklonili sve Hrvate, postigli su u 27 sela koja se nalaze sjeverno od Gline (Bišćanovo, Donja Bućica, Gornja Bućica, Desni Degoj, Dvorišće, Ilovačak, Gračanica, Hađer, Donje Jame, Gornje Jame, Jukinac, Kihalac, Novo Selo Glinsko, Marinbrod, Prekopa, Selkovac Donji, Selkovac Gornji, Slatina Pokupska, Velika Solina, Mala Solina, Stankovac, Šatornja, Gornje Taborište, Donje Taborište, Donji Viduševac, Gornji Viduševac, Zaloj).

Svi Hrvati protjerani

U navedenim selima su Hrvati bili jedini stanovnici. Sva navedena područja su upravno pripadala gradu Glini. Tako je kao posljedica fizičke likvidacije i zastrašivanja nakon što su velikosrbi okupirali ta područja, opustjelo cijelo područje, odnosno nestalo je 7 tisuća dotadašnjih stanovnika, isključivo Hrvata. Time je bio etnički očišćen cijeli prostor od Kupe na sjeveru do Dvora na Uni na jugoistoku, a za jedine stanovnike je imao Srbe

Nakon četverogodišnje okupacije, Glina je oslobođena 06. kolovoza 1995. u akciji Oluja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI