HOTEL U KOJEM JE UHIĆEN GOTOVINA POSTAO JE TURISTIČKI HIT: Svi su željeli sjediti za njegovim stolom i piti isto vino

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte je 7. prosinca 2005. godine objavila kako su španjolske vlasti uhitile generala Antu Gotovinu.

Vijest o uhićenju obišla je svijet, a Hrvatsku uzdrmala do temelja. Toga dana sjednica Vlade je kasnila, a tadašnji premijer Ivo Sanader objavio je da će Gotovina taj dan biti prebačen s Tenerifa u Madrid, te nakon toga biti izručen Haagu.

I dok je hrvatska javnost bjesnila jer je Del Ponte jasno naglasila da je Gotovina uhićen zahvaljujući hrvatskim tajnim službama, pojedinci s domaće političke scene s time se nisu mirili. Jedan od njih je Andrija Hebrang koji je negirao tu mogućnost i koji je ustrajno tvrdio kako je uhićenje bilo “pitanje vremena”, te da je Gotovina na neki način priželjkivao uhićenje kako bi skinuo “teret s Hrvatske”.


Nekoliko dana prije samoga uhićenja, Ante Gotovina stigao je na Tenerife u pratnji australskog Hrvata Joze Grgića “Jablana”. Kada su se navečer spustili u restoran hotela Bitácora, u 21.10 prišlo im je osam službenika španjolske policije i uhitilo ih. Grgić je nakon nekoliko sati pušten, a Gotovina je prebačen u španjolski zatvor Soto del Real, 40-ak km od Madrida. Nakon dva dana, prebačen je u UN-ov zatvor u Scheveningenu (Nizozemska), gdje je dočekao početak suđenja.

Zanimljivo je da je hotel u kojem je general Gotovina uhićen, odjedanput doživio turistički boom, ali je ujedno postao i pravo mjesto hodočašća za Hrvate. Neki su htjeli popiti isto ono vino kojim su poslužili hrvatskog generala, a osoblje je imalo i veći broj upita za stol za kojim je Gotovina sjedio kao i za sobu u kojoj je odsjeo.Zadovoljenje pravde trebalo je čekati do trenutka kada je general Gotovina, zajedno s generalom Mladenom Markačem, 16. studenog 2012. godine pravomoćno oslobođen svih optužbi za ratne zločine te je ponovno postao slobodan čovjek.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI