HRVATSKOJ PRIJETE MASOVNE TUŽBE HVO-a: Prihvaćena ustavna tužba Ive Lamešića, ‘otvaraju se vrata’ prihvaćanju i desetina ostalih identičnih ustavnih tužbi bivših pripadnika HVO-a

screenshot

Ustavni sud je donio odluku koja bi mogla imati dalekosežne i zasad nesagledive posljedice za državni proračun, a Hrvatskoj opet prijete masovne tužbe HVO-a, objavio je Jutarnji list.

Naime, prihvaćena je ustavna tužba bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Ive Lamešića i ukinuta pravomoćna presuda Visokog upravnog suda koji je tom bivšem pripadniku HVO-a odbio priznati prava i povlastice koje uživaju hrvatski ratni vojni invalidi, pripadnici Oružanih snaga RH.

Odlukom u slučaju Lamešić otvorena su vrata prihvaćanju i desetina ostalih identičnih ustavnih tužbi bivših pripadnika HVO-a koje čekaju na rješavanje pred tim sudom. Ona je, dakle, samo prva u nizu takvih odluka koje će na Ustavnom sudu uslijediti.

Odluka suda u slučaju Lamešić donesena je 20. prosinca prošle godine, a potpisala ju je Snježane Bagić, zamjenica predsjednika Ustavnog suda.

Treba naglasiti kako nije usvojena jednoglasno. Od 11 sudaca osam je glasalo za nju, dok su troje – Lovorka Kušan, Goran Selanec i Andrej Abramović – glasali protiv te napisali izdvojeno mišljenje u kojem tvrde da je odluka – protuustavna i protuzakonita!Podsjetimo, Ivo Lamešić je jedan od desetak tisuća pripadnika HVO-a kojima je u razdoblju od 1997. do smjene HDZ-a s vlasti 2000. tadašnje Ministarstvo obrane dodijelilo status ratnih vojnih invalida (RVI). Rješenja MORH-a o dodjeli tog statusa pripadnicima HVO-a sličila su jedna drugome kao jaje jajetu. Oni kojima je taj status dodijeljen dobili su ga na temelju navodnog ranjavanja na južnom bojištu 1993. i 1994., nerijetko na istom mjestu i istog datuma.

Svima su invalidnost stečenu u ratu, kao i stupanj invalidnosti potvrdile liječničke komisije iz BiH, a MORH ih je bez ikakve provjere potvrdio. Tadašnji visoki dužnosnici MORH-a, general bojnik Ljubo Ćesić Rojs i general Marinko Krešić, koji je bio na čelu personalne uprave MORH-a potpisali su većinu tih rješenja.

Rojs je nakon toga tvrdio kako je to bila politička odluka predsjednika Franje Tuđmana i ministra obrane Gojka Šuška kojom se željelo pomoći pripadnicima HVO-a.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI