IZ MORHA NE KRIJU ŠOK I OGORČENJE! ‘Ovo što se dogodilo čisti je presedan, prekršen je Zakon o obrani’!

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

I MORH se oglasio  je priopćio kako su predsjednik Republike Zoran Milanović i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Robert Hranj prekršili Zakon o obrani kada su ministru obrane Mariju Banožiću zabranili da se obrati na događaju u Požegi, zbog čega je zatražena Hranjeva ostavka.

 

U skladu sa Zakonom o obrani ministar obrane donio je 28. listopada 2021. Odluku o održavanju svečane prisege 32. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u Vojarni 123. brigade HV u Požegi 29. listopada 2021. u 13.30 sati s programom svečane prisege.


Program svečane prisege 32. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u skladu s Uredbom o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva obrane izradio je Samostalni odjel za protokol Ministarstva obrane, na prijedlog Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.

U Programu su bili predviđeni govori načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, ministra obrane i Predsjednika Republike Hrvatske.Predsjednik Republike Hrvatske donio je 28. listopada 2021. Naredbu, za koju nema uporišta u Zakonu o obrani, kojom je odredio Program svečane prisege u kojem je govornik na svečanoj prisezi u Požegi jedino Predsjednik Republike Hrvatske te je zabranio govor ministra obrane na svečanoj prisezi.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske odbio je provesti svojom zapovijedi Odluku ministra obrane od 28. listopada 2021. te je 29. listopada 2021. donio Zapovijed kojom je proveo Naredbu i Program Predsjednika Republike Hrvatske za svečanu prisegu u Požegi.

Domaćin vojne svečanosti u Vojarni 123. brigade HV u Požegi su Oružane snage Republike Hrvatske odnosno Ministarstvo obrane i svečanost se odvija u vojnoj lokaciji. Zakonom o obrani propisano je i to da se vojnim lokacijama smatraju nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske koje su dane na upravljanje i raspolaganje Ministarstvu obrane.

Navedenim postupanjem Predsjednik Republike Hrvatske kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske prekršili su Zakon o obrani.

Prvi put u povijesti bilo je zabranjeno ministru obrane obratiti se na događaju u Oružanim snagama te je ministar obrane Mario Banožić zatražio ostavku načelnika Glavnog stožera OS RH admirala Roberta Hranja.

“Ako ne možeš poštivati zakon, ako ne možeš trpjeti pritisak osobe koja kad nema argumente da bi sjeo za stol, kao što to već šest mjeseci nema, za održati jedan brifing i razgovarati sa mnom o stanju u vojsci, o kadrovskoj politici, o temama u kojima svi troje moramo sudjelovati, onda ja ništa drugo ne mogu reći, nego da imamo ozbiljan problem”, istaknuo je ministar Banožić, stoji u priopćenju MORH-a objavljeno na internet stranici ministarstva obrane.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI