Janko Bobetko – ‘otac’ Hrvatske vojske u Domovinskom ratu

Wikimedia

Stožerni general Janko Bobetko ‘otac’ je Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. „On je naš Patton, naš Eisenhower“, istaknuo je ministar obrane Damir Krstičević na okruglom stolu “Sjećanje na stožernoga generala Janka Bobetka” organiziranom u povodu obilježavanja 16. godišnjice smrti velikog hrvatskog generala.

Bobetko je rođen na današnji dan, 10. siječnja, 1919. godine u mjestu Crnac pored Siska u obitelji Ivana i Kate Bobetko kao jedan od četvorice sinova. Gimnaziju je završio u Sisku, a potom je upisao Veterinarski fakultet u Zagrebu.

Nakon što su mu ustaše 1941. godine ubile oca i tri brata pridružio se prvom sisačkom partizanskom odredu, osnovanom 22. lipnja 1941. godine u šumi Žabno pored Siska. Kod Špišić Bukovice kraj Virovitice bio je teško ranjen, ali je preživio i postao časnik JNA. A nakon početka Domovinskog rata stavio se na raspolaganje mladoj hrvatskoj vojsci u stvaranju.

“Nemam se čega sramiti, to više što sam uvijek bio na hrvatskoj strani”, govorio je kasnije.

U travnju 1992. predsjednik dr. Franjo Tuđman dodijelio mu je čin generala zbora Hrvatske vojske. Iste godine preuzeo je zapovjedništvo na Južnom bojištu. Uspješno je vodio akcije deblokade Dubrovnika i operacije u dubrovačkom zaleđu. Nakon toga je postao načelnik Glavnog stožera OS RH i na tom mjestu zamijenio generala Antona Tusa. Vodio je operacije Maslenica i Medački džep.Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI