KOMEMORACIJA ZA GENERALA PAVLA MILJAVCA: Krešić:’Nije ni trenutka dvojio kojim putem krenuti. Stavio se u raspolaganje domovini u najtežim trenucima’

Foto: Snježana Vučković/Dnevno

U Ministarstvu obrane (MORH) u četvrtak je održana komemoracija za hrvatskog heroja, umirovljenog generala Pavla Miljavca, koji je u utorak preminuo u bolnici. Na komemoraciji su, među ostalim, bili premijer Andrej Plenković, ministar branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić te članovi hrvatskog generalskog zbora.

Nakon izvedbe himne, okupljenima se prvi obratio Miljavčev suborac i kolega, umirovljeni general Marinko Krešić.

“Uvažena obitelji Miljavac, poštovani predsjedniče Vlade, uvaženi ministre, dame i gospodo… Dopustite mi da nekoliko osobnih riječi o Pavlu Miljavcu, dragom suborcu i kolege. Tužna vijest o njegovoj smrti jako me je pogodila. Još uvijek ne mogu doći sebi od pomisli da nije s nama. Svaki dan smo bili u kontaktu s obitelji. Poruke su bile: ‘Dobro mi je, želim gledati utakmicu’. Bio je moj veliki prijatelj. Znali smo se od prvih dana Domovinskog rata. Nije ni trenutka dvojio kojim putem krenuti. Stavio se u raspolaganje domovini u najtežim trenucima. U vrijeme velikosrpske agresije stavio se na raspolaganje Hrvatskoj.

Od dužnosti pomoćnika zamjenika glavnog stožera, pa sve do dužnosti ministra obrane, davao je sve od sebe kako bi se uspostavio novi sustav. U stvaranju Hrvatske vojske ostavio je neizbrisiv trag. Bez takvih ljudi, takvih domoljuba i osobnih odricanja, teško da bi polučili samostalnu i suverenu državu. Mislim da nije previše reći da je Miljavac jedan od onih Hrvata koji su velikim slovima upisani u povijest.

Kao ministar je počeo transformaciju hrvatske vojske od ratne u vojsku razdoblja mira. Kako je Hrvatski generalski zbor postajao sve ozbiljniji, tako su i pritisci postali veći. Zasluga je Pavla Miljavca da je uspio očuvati jedinstvo Generalskog zbora, bez obzira na privatne opredijeljenosti. Sretan ti put, generale”, rekao je Krešić.Nakon njegova govora pušten je video koji je prikazao ratni put generala Miljavca.

Zatim je za govornicu došao ministar obrane Mario Banožić.

“Poštovana obitelji, prijatelji generala Miljavca, izražavam svoju sućut. Ne postoji način da se ublaži tuga kada odlaze naši najdraži. Vjerujem da će vama, obitelji i prijateljima, zauvijek biti u srcima i mislima. Miljavac je pokazao istinsko domoljublje svojim doprinosom u Domovinskom ratu doprinio je stvaranju Hrvatske države. Oni s kojima je gradio hrvatsku vojsku znaju koliko je dubok trag ostavio general Miljavac”, naglasio je ministar.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI