KOMUNISTIČKE VLASTI STRIJELJALE LJUDEVITA JURAKA: Znameniti hrvatski patolog i sudski medicinar optužen da je širio propagandu protiv ‘prijateljske Sovjetske Rusije’

Foto: Wikipedija

Ljudevita Juraka, znamenitog hrvatskog patologa i sudskog medicinara, 09. lipnja 1945. komunističke vlasti osudile su na smrt strijeljanjem, a istoga je dana i pogubljen.

Jurak je bio začetnik humanomedicinske patološke anatomije i veterinarske patološke anatomije u Hrvatskoj. Kao vrhunski stručnjak na području patološke anatomije i sudske medicine bio je članom Međunarodnoga povjerenstva od jedanaest stručnjaka koji su istraživali skupne grobnice u Vinici u središnjoj Ukrajini od 12. do 15. srpnja 1943. godine.

Povjerenstvo je znanstveno utvrdilo uzrok (hitac u potiljak) i vrijeme (1938. godina) smrti oko 2 000 ukrajinskih seljaka i radnika koje su ubili Sovjeti. O tome je Jurak napisao članak (Skupni grobovi u Vinici), objavljen u Hrvatskom narodu 25. srpnja 1943. godine.

Nakon dvije godine i završetka 2. svjetskog rata, Juraka uhićuju nove komunističke vlasti koje ga, u zamjenu za slobodu, traže da povuče svoj potpis s izvješća Međunarodnog povjerenstva o Vinici, te da izjavi kako ga je dao pod prisilom. No, Jurak to odbio. Nakon što je odbio povući potpis, Vojni suda Komande grada Zagreba ga osuđuje “zbog djela ratnog zločinstva” na kaznu smrti strijeljanjem, trajan gubitak građanske časti i konfiskaciju imovine.

Kako je utvrdilo komunističko istražno povjerenstvo, prof. dr. Jurak je bio kriv što je masovni pokolj u Vinici pripisao “prijateljskoj Sovjetskoj Rusiji”, te “svjesno i zlonamjerno vršio propagandu protiv prijateljske Sovjetske Rusije”. Po nekim izvorima ubijen je i prije sudske presude koju je otpisao zloglasni Vladimir Ranogajec.Facebook Comments

Loading...
DIJELI