KRENULI SU PREMA SLOVENIJI: Tenkovi JNA u plamenu su se 1991. probijali kroz Novi Zagreb

Slike gorućih tenkova koji prolaze Novim Zagrebom nastale se 2. srpnja 1991. godine kada je iz tadašnje vojarne Maršal Tito prema Sloveniji krenula kolona vojnih vozila i tenkova JNA, a kolonu su pokušali zaustaviti hrabri Zagrepčani bacajući tzv. „molotovljeve bombe“

Kolona vojnih vozila poslana je u Sloveniju kao pojačanje snagama koje su napale državu nakon proglašenja njezine samostalnosti, a vijest o njihovom prolasku kroz Novi Zagreb potaknula je građane da izađu na ulice.

Hrabri su se Zagrepčani spontano okupili kako bi zaustavili prolazak tenkova, a neki su od njih na kolonu vojnih vozila počeli bacati improvizirane ručne bombe, “molotovljeve koktele“.


Građanima Zagreba priključile su se jedinice Narodne zaštite, prve sveopće hrvatske obrambene organizacije, a prisutne su bile i snage MUP-a RH te postrojba 2. A brigade Zbora narodne garde. Vozila JNA otvorila su vatru i ranila deveto civila te dva pripadnika ZNG-a, a usmrtila 32-godišnjeg Ravena Čuvala koji je postao prvom civilnom žrtvom JNA prije početka Domovinskog rata.

Detalje o tom danu možete pogledati na poveznici.Facebook Comments

Loading...
DIJELI