Krstičević u Makedoniji

www.morh.hr

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević 4. i 5. veljače 2019. godine boravi u službenom posjetu Republici Makedoniji.

U sklopu službenog posjeta, u utorak 5. veljače 2019. u Skopju ministar Krstičević sastao se s potpredsjednicom Vlade i ministricom obrane Makedonije Radmilom Šekerinsko i predsjednikom Vlade Zoranom Zaevom.

Priopćenje donosimo u cijelosti.

Ministar Krstičević izrazio je punu podršku Hrvatske Makedoniji u euroatlantskim integracijama, na putu u članstvo u NATO i Europsku uniju i iskazao spremnost Hrvatske za daljnju zajedničku suradnju.

Također, u ime Vlade Republike Hrvatske ministar Krstičević čestitao je predsjedniku Vlade Makedonije Zoranu Zaevu i potpredsjednici Vlade i ministrici obrane Radmili Šekerinski na postignutom sporazumu kojim je riješeno otvoreno pitanje s Grčkom.„Ovo je povijesni uspjeh koji će omogućiti Makedoniji nastavak euroatlantskih integracija i budućem članstvu u NATO-u i Europskoj uniji. Hrvatska će nastaviti pružati potporu Makedoniji na njezinom euroatlantskom putu i spremni smo s vama podijeliti naša znanja i iskustva. Drago mi je što je hrvatsko Veleposlanstvo u Skopju bilo kontakt za NATO i što je Hrvatska pružila Makedoniji stručnu pomoć u uspostavljanju kontakata, organizaciji sastanaka i pregovorima s predstavnicima NATO-a.“

Predsjednik Vlade Makedonije Zoran Zaev rekao je, kako su ovo povijesni trenuci za Makedoniju: “Postigli smo važan dogovor s Grčkom, što je značajno za budućnost Makedonije. Drago mi je što ste u ovom značajnom tjednu posjetili Makedoniju i zahvalni smo na pomoći koju je Hrvatska pružila Makedoniji u integraciji u NATO. Hvala hrvatskoj Vladi na velikoj podršci. Hrvatska i Makedonija su zaista veliki prijatelji”, istaknuo je Zaev.

Na službenom sastanku s ministricom Šekerinskom istaknuto je kako su Hrvatska i Makedonija prijateljske zemlje koje imaju izvrsnu obrambenu suradnju. Ministrica obrane Šekerinska je zahvalila Hrvatskoj na potpori koju kontinuirano pruža Makedoniji. “Hvala Hrvatskoj na svemu što je učinila za Makedoniju i u bilateralnim odnosima i u NATO-u. Hrvatsko veleposlanstvo nam je bilo kontakt za NATO i zaista nam je pružilo kvalitetnu pripremu i pomoć. Hrvatska i Makedonija zaista imaju dugo partnerstvo i prijateljske odnose. Drago mi je što u području obrambene suradnje imamo odličnu suradnju, posebno u području izobrazbe i obuke”, istaknula je ministrica.

Ministri su se složili kako je važan nastavak zajedničke suradnje naglasivši pritom: „Zajedno sudjelujemo u A-5 inicijativi koja je primjer izvrsne suradnje i zajedničke pripreme naših vojnika za djelovanje u operacijama i misijama u međunarodnom okruženju. Uspostavili smo i dugogodišnju izvrsnu suradnju u području obuke i izobrazbe makedonskih časnika na Hrvatskom vojnom učilištu“.

Također, ministri su razgovarali i o proširenju suradnje i razmjeni iskustava u području pomoći civilnim institucijama te u području obrambene industrije.
„Hrvatska ima izvrsnu obrambenu industriju i vidimo velik potencijal za buduću suradnju na tom području“, istaknuo je Krstičević.

U sklopu službenog posjeta Makedoniji, ministar je posjetio i makedonske specijalne snage i izrazio zadovoljstvo posjetom i činjenicom što se obrambena suradnja Hrvatske i Makedonije dodatno proširila i na specijalne snage. “Hrvatska vojska vam je spremna podijeliti naša iskustva i pomoći vam u ustrojavanju, opremanju i obuci Grupe za specijalne kopnene operacije“, naglasio je Krstičević.

U nastavku posjeta, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sastat će se i s makedonskim predsjednikom Parlamenta Talatom Xhaferijem te predsjednikom Republike Makedonije Đorgeom Ivanovim.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI