KUHARICA SE SJEĆA GOTOVINE ZA VRIJEME DOMOVINSKOG RATA: Uvijek bi naručio istu porciju, otkriva što najviše voli pojesti

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja mnogi će za obiteljskim ručkom sigurno pričati priče iz rata, priče o prijateljima s kojima su dočekali taj slavni 5. kolovoza 1995., priče koje nikada neće zaboraviti i koje će jednog dana pričati i unucima.

Ako je netko bio te sreće i upoznao generala Antu Gotovinu, sigurno neće propustiti ispričati priču o njemu, najslavnijem od svih hrvatskih generala koji je već sad izrastao o legendu.

Zadrani su posebno vezani za generala koji je iz Pakoštana često dolazio u grad, osobito za vrijeme Domovinskog rata. Ponekad bi se nakon neke bitke spustio malo u grad, na pet minuta odmora, pojesti ručak u miru i popričati riječ-dvije s prijateljima daleko od zvuka granata (iako su i u samom Zadru takvi trenuci bili rijetki).


Tada bi došao u restoran Maestral u Tankerkomercovoj marini, jedno od rijetkih mjesta u gradu koje je još uvijek bilo otvoreno i gdje je mogao pojesti toplo jelo u vremenu kada su takvi obroci bili rijetkost.

Jedna od djelatnica restorana prisjeća se generala za vrijeme njegovih posjeta.“Uvijek bi naručio tri jaja. Sjećam se kako mu je jednom jedna moja kolegica prigovorila kako ne može naručiti tri jaja, kad je porcija dva, na što joj je Gotovina odgovorio neka mu ona spremi tri jaja, a on će rado platiti dvije porcije”, prisjeća se žena.

Oni koji su kuhali za generala u ratu uvijek su bili sretni kad su nakon Oluje mogli spremiti za njega jelo i u miru. Ista kuharica je kuhala za njega i poslije, a otkriva nam kako je general jako volio pojesti jotu, odnosno kiseli kupus s grahom i kobasicama.

“Uvijek ga se sjećam kao pravog gospodina. Bio je iznimno miran i staložen, nikad ga niste čuli kako glasno govori i prigovara, a za jotu je uvijek govorio da mu je jedno od najdražih jela. Mi smo uvijek bili i više nego sretni da mu je skuhamo”, ponosno zaključuje kuharica.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI