‘LJUDI, JEL VAS NE BOLI SRCE?’ Kakav govor na grobu suboraca! Neću stati bez borbe protiv gadova!’

Foto: Screenshot

Kutinska 56. samostalna bojna brojala je oko tisuću odvažnih pripadnika koji su u Domovinskom ratu donijeli ogroman doprinos, a o kojoj se premalo zna.

Osim što su je obilježila brojna vojna postignuća, Bojna HV Kutina je prva postrojba koja je u Domovinskom ratu izvela napadnu akciju i prva oslobodila okupirano naselje, Bujavicu u listopadu 1991. godine.

Na žalost, njihov je ratni put obilježen i tragičnom pogibijom šestorice pripadnika u zapadnoslavonskom selu Korita. Naime, 23. studenog 1991. godine u borbi protiv agresora za oslobođenje ovoga sela, živote su dali Srećko Demeter, Krunoslav Rošin, Siniša Coha, Željko Kosović i Ivan Križak te Josip Konečni, pripadnik 65. bojne HV Ivanić Grad. Njihova tijela razmijenjena su u Slavonskom Brodu nakon 42 dana od ovog tragičnog dana.

Govor o kojem se priča

Obljetnica ovoga događaja na kojoj su se okupili članovi obitelji žrtava, suborci te predstavnici gradova Kutine, Popovače i Lipika, bila je obilježena pljuskom ali ponajviše impozantnim i srčanim govorom sudionika ove akcije, Gordana Šebelja.Prisjećajući se žrtve svojih suboraca, Šebelj se dotakao aktualne situacije u državi i nepravdi prema ljudima koji su branili Hrvatsku:

“Dokle ćemo mi šutjeti? Dali su živote za ovakvu Hrvatsku kakvu sada gledamo? Tko danas brani ono za što su ovi dečki dali živote? Ova sramota koja se danas događa… Ovo nitko ne obilježava, a trebale su doći tisuće ljudi. Za što je umirao moj suborac? Znate li u kakvim je mukama umirao? “

Šebelj se posebno ogorčeno osvrnuo na hrvatsku vlast koja rasprodaje “ono za što je prolivena krv”:

“Uzimaju nam komad po komad svega. Kako su mogli rasprodati Hrvatsku koja je zalivena krvlju? Tko smije kupovati našu zemlju? Moramo izaći svi van i reći ovima NE! Ne možete to raditi i idete svi van! Reći im da vlast po ustavu pripada narodu. A što narod radi? Daje ovim gadovima da se igraju!

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI