MAJKA FRANCUZA UBIJENOG NA OVČARI: Hrvatima poslala snažnu i jaku poruku nakon 30 godina!

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Lyliane Fournier, majka vukovarskog heroja  Jean Michel Nicoliera koji je pogubljen na Ovčari, već trideset godina čeka na informaciju o  posmrtnim ostacima njezinog sina koji do danas nisu pronađeni.

O iščekivanju, nadanjima i neizvjesnosti, ova francuska majka u intervjuu za HKV je kazala: “Iako se ja nikad nisam bavila politikom, a pogotovo mi je zbog jezične barijere ovu hrvatsku otežano pratiti, sigurno je da su istrage, htjeli mi to ili ne htjeli, povezane s političkim događajima. Tako su se onda istrage, vjerujem, i odvijale”, kazala je i dodala.

U početku sam vjerovala da ću ipak pronaći svoje dijete negdje živo, u nekom logoru, i tako sam živjela u nadi i iščekivanju. Kako je vrijeme sve više prolazilo, tako sam postupno počela gubiti nadu da ću ga pronaći živoga. Suočavanje s gubitkom djeteta koji vam još nitko ne može ni sigurno potvrditi, strašna je bol. Uz potpuni osjećaj nemoći osluškivala sam svaku informaciju koja bi mi mogla pomoći. Sada, nakon 30 godina, kada sam već pri kraju svojega života, pitam se hoću li morati umrijeti a da ne nađem svojega Jean-Michela i dostojanstveno ga pokopam.”

Lyliane kaže da je u jednom trenutku pomislila kako će se u istrazi ipak dogoditi pomak i da će pronaći svog sina.

“Dok Hrvatska nije još bila članicom EU-a, dok su se izjednačavali žrtva i agresor, i dok se nisu završili procesi u Haagu, pogotovo s vašim generalima, političke su okolnosti bile takve da se nisam puno nadala pronalasku svojega sina.Isto tako mogu reći da kada je general Medved postao ministrom hrvatskih branitelja, da sam se tada ponadala da će se stvari pokrenuti, pa čak i promijeniti, jer su mi mnogi Jean-Michelovi suborci i hrvatski prijatelji svjedočili da je on taj pravi čovjek na pravom mjestu. Da je on jedan od njih koji je bio ratnih godina spreman položiti život na oltar domovine. Da posjeduje svu potrebnu empatiju i ima razumijevanja za stradalnike Domovinskoga rata.

Također sam se nadala da će hrvatskim braniteljima biti vraćeno dostojanstvo i poštovanje kakvo uobičajeno branitelji imaju drugdje u svijetu. Koliko je meni poznato, Ministarstvo hrvatskih branitelja uložilo je mnogo napora u prethodnom razdoblju, ali očigledno se opet politika upetljala pa rezultati nisu zadovoljavajući i nešto treba promijeniti.”

Majka pokojnog heroja Vukovara Jean Michel Nicoliera za kraj je poručila.

“Dragi Hrvati, dobili ste uz istinske ratnike heroje rat, ali sada dobro pazite da svoju slobodu ne izgubite u miru. Nemojte zaboraviti svoje žrtve jer vam se onda povijest može ponoviti. Imate prekrasnu zemlju i vrijedne ljude, njegujte vrijednosti za koje su brojni civili i branitelji položili svoje živote na oltaru domovine.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI