MASAKR U HRVATSKOM SELU: Preživjela je jedino starica kojoj su pucali u usta

Foto: Facebook

Hrvatsko selo Joševica je 16. prosinca 1991. godine napadnuto od strane četničke skupine “Šiltovi” pri čemu je na kućnim pragovima pobijen 21 stanovnik. Ana Šiftar, jedina osoba koja je preživjela nemilosrdan masakr u svom selu, preminula je 2019. godine u 98. godini života.

Seljani Joševice proživljavali su rat s jednakom strepnjom kao i ostatak Hrvatske, iako su ih lokalni Srbi uvjeravali da se mogu osjećati sigurno na svojim ognjištima zbog činjenice da tamo nema oružanih sukoba. Uljuljani u lažnu sigurnost, kobnog jutra u njihovo selo banuli su “Šiltovi” te nikoga nisu poštedjeli.

Hladnokrvnim egzekucijama pobili su sve hrvatsko na što su naišli pa tako i četvero djece. Samo čudom, preživjela je i svjedočila nesretna, Ana Šiftar. Kazala je da je negdje iza podneva njezina unuka Ljubica rekla da vojska ide kroz selo.

“Ja sam izašla iz kuće i u grupi vojnika u dvorištu zapamtila jednog visokog s crnom bradom, on im je bio vođa. Kada sam im rekla koga imam u kući, oni su ušli. Unuk Luka upravo se budio jer je došao iz noćne smjene u pekari. Jedan ćelavi pucao je u unuka Luku i unučicu Ljubicu, a drugi niži pucao je na unuka Paju, na mog brata i mene. Pucnjava se nije čula, čula su se samo zrna kako lete. Ja sam nakon što sam vidjela što oni rade zajaukala, a jedan od njih je viknuo da sjednem na krevet i zatim je meni ispalio metak u usta i ja ništa više nisam osjećala i dok sam padala, ispalio je još jedan hitac koji me je pogodio u ruku i ispod lijevog oka i izašao na rame”, rekla je nesretna žena.

Ubijene osobe su mahom starije osobe te četvero djece u dobi od 10 do 16 godina starosti. Smaknuća su izvršena tako što su počinitelji pucali iz blizine malokalibarskim automatskim vatrenim oružjem žrtvama u glavu. Oružje je bilo opremljeno prigušivačima. Utvrdilo se da su četnički zločinci te civile ubili u kućama gdje su ih zatekli, na krevetu, za stolom, na ulaznim vratima. Počinitelji su išli od kuće do kuće i poubijali svaku osobu koju su ondje zatekli, ne gledajući njihovu dob niti spol, a potom su razarali kuće, jednu po jednu.
Stravičnom pokolju na Banovini u selu Joševica u kojem je ubijena su 22 hrvatska mještana, prethodio je sprovod u tom selu. Toga su dana, naime, Srbi pokopali 22 svoja vojnika, poginula u borbama protiv HV-a na rijeci Kupi.Govor koji je tada na sprovodu održao episkop Srpske pravoslavne crkve Nikanora, bio je okidač za nezapamćen zločin i osvetnički pohod u kojem za preostale hrvatske stanovnike toga sela nije bilo milosti.

“Ko je taj mirotvorac koji miri Srbe i Hrvate, te vjekovne neprijatelje? Srbi – žrtve, ustaše – zločinci i krvoloci. Srpski narod zna i pamti a istorija dužna ne ostaje. Imajte u vidu da će svako od nas polagati pred sobom i pred istorijom srpskoga naroda ispit, a kako će ga položiti, to će najviše od njega zavisiti. Braneći vas, braneći kućem braneći srpsku zemlju, oslobađajući je od ustaškog terora koji nikada prestao nije na ovim prostorima”, izgovorio je Nikanora, nakon čega je započeo pokolj.

Na desetogodišnje zatvorske kazne osuđeni su 63-godišnji Dušan Žarković, 54-godišnji Bogdan Jednak i 52-godišnji Dušan Martić koji su državljani Srbije i Hrvatske.

Trojica optuženika proglašeni su krivima jer su kao pripadnici srpskih paravojnih postrojbi “Šiltovi” već 6. studenog 1991. u mjestu Joševica ubili troje hrvatskih civila od 55, 56 i 59 godina.

Ubijeni su: U kući broj 51 ubijeni su Milka Kreštalica (61 godina) i Mato Kreštalica (60 godina), u kući broj 53 Kata Štajduhar (70 godina) i Kata Štajduhar (91 godina), u kući broj 55 Bara Štajduhar (64 godine), Ljuba Škrinjar (48 godina) i Milka Škrinjar (83 godine), u kući broj 59 Pajo Škrinjar (61 godina), u kući broj 62 Mara Brkašić (55 godina), Marta Modronja (79 godina) i Ante Modronja (81 godina); u kući broj 63 Ana Škrinjar (64 godine) i Katarina Škrinjar (20 godina), u kući broj 69 Ivan Šiftar (62 godine), Pavao Šiftar (16 godina), Luka Šiftar (20 godina), Ljubica Šiftar (19 godina), u kući broj 70 Ljuba Štajduhar (60 godina), Stevo Štajduhar (60 godina), Marija Šiftar (62 godine), u kući broj 71 Marija Šiftar (45 godina).

Facebook Comments

Loading...
DIJELI