MATURANTI ŽELE BITI VOJNI PILOTI? Za to je potrebna visoka doza adrenalina

Foto: Facebook/Ivan Selak

Agencija za znanost i visoko obrazovanje objavila je popis deset najtraženijih studija među maturantima prema omjeru prvih izbora i kvote u 2022. godini za upis studija u akademskoj godini 2022./2023.

Preddiplomski sveučilišni studij Aeronautika – modul vojni pilot zauzeo je visoko peto mjesto prema omjeru prvih izbora i kvote od svih postojećih akreditiranih sveučilišnih i stručnih studijskih programa u Republici Hrvatskoj (više od 1000 studijskih programa s kvotom višom od 10).

Za studij Aeronautika – modul vojni pilot kvota je 15 studenata, a do sada ga je kao prvi izbor navelo 60 studenata. Ukupno je 119 učenika studij Aeronautika navelo kao jedan od izbora, a omjer prvih izbora i kvote je četiri.

Podsjetimo, prijave na studijske programe započele su 1. veljače 2022., a konačna rang-lista očekuje se 18. srpnja 2022. godine., dok su prijave za studij otvorene do 19. travnja 2022. godine.

Koliko realno današnji hrvatski maturanti gledaju na ovo zanimanje i jesu li uistinu spremni na ono što ih čeka, doznali smo od legendarnog ratnog pilota Ivana Selaka:“Nikada nisam požalio zbog svog zanimanja, i kada bih mogao, sve bih ponovio isto. Ako mene pitate, to je nabolje zanimanje na svijetu i ja bih ga, kada bi trebali – radio i besplatno”, kaže nam Selak, no dodaje kako je riječ o zanimanju za koje nisu baš svi stvoreni.

“Mladi najprije trebaju znati da za zanimanje vojnog pilota kojeg očekuje možebitno ratno djelovanje, jednostavno moraš biti, da to tako kažem, ‘malo drugačija osoba’. Ljubav prema adrenalinu je jedan od glavnih pogona, a znamo da su ovisnici o adrenalinu okarakterizirani kao ‘pomalo ludi’. No, takav ne postaješ vremenom, nego se takav rađaš, pa prema tome, ako budući polaznici Aeronautike nemaju tu osobinu, ne bih im preporučio to zanimanje”, savjetuje Ivan Selak, pilot kojem niti danas nije nikakav problem npr. skočiti iz aviona s padobranom.

Napominjući kako govori isključivo s pozicije ratnog pilota, zaključno je kazao:

“Razgovarao sam sa brojnim američkim, izraelskim, ruskim i mnogim ostalim pilotima. Veliki broj njih uspješno završi to zanimanje, no u ratu ih je upotrebljivo najviše 60 posto. Želim reći, potrebno je dobro razmisliti prije upisa, jer život nije ‘Top gun’, niti ‘ray ban’. Stvarnost je puno surovija”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI