MILANOVIĆ NAPETO PRATIO ZAJEDNIČKU VJEŽBU: Uvjerio se kako se to zapravo radi i ostao impresioniran

Foto: Ured predsjednika

 

 

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović obišao je međunarodnu vojnu vježbu “Štit 22” koja je održana na vojnom poligonu “119. brigade Hrvatske vojske” na Rtu Kamenjak u Premanturi kraj Pule.

U vježbi bojevim gađanjem ciljeva u zračnom prostoru sudjelovali su pripadnici hrvatskih i američkih oružanih snaga. Cilj vježbe je prikaz sposobnosti postrojbi protuzračne obrane u uočavanju, praćenju i gađanju ciljeva u zračnom prostoru.

Vježba “Štit 22” održava se od 4. travnja i trajat će do 13. travnja 2022. Riječ je o vježbi koja se održava redovito već 27 godina, a ove su godine po prvi puta, uz hrvatske vojnike, u vježbi sudjelovali i pripadnici američke vojske.Vojnu vježbu pratili su i načelnih Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Boris Šerić te drugi vojni dužnosnici, kao i predstavnici američke vojske. Uz predsjednika Milanovića bio je savjetnik predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić. Zatim su tu bili i zapovjednik Zapovjedništva za obuku Američke kopnene vojske u Europi i Africi i izaslanik zapovjednika Američke kopnene vojske u Europi i Africi brigadni general Joseph Hilbert, predstavnik 173. zračno-desantne brigade bojnik William Connors i ostali.

“Posebne zahvale upućujem pripadnicima Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država koji su svojim sudjelovanjem učinili vježbu ‘ŠTIT 220 izazovnijom”, rekao je general-pukovnik Šerić i istaknuo kako je siguran u uspješno ispunjene ciljeve vježbe.

Podsjetimo, riječ je o vježbi s najdužom tradicijom u Hrvatskoj vojsci koja se održava dvadeset i sedmu godinu u kontinuitetu.

Vježba “ŠTIT” je dobila međunarodni karakter 2014. godine zahvaljujući sudjelovanju pripadnicima Slovenske vojske, a ove godine je glavna posebnost same vježbe to što u njoj prvi put sudjeluju pripadnici 173. zračno-desantne pješačke brigade “Sky Soldiers” Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI