MILJEVAC ODBIJA MOGUĆNOST KRIVNJE HRVATSKIH PILOTA: ‘Dokazat ćemo da niti ovo nije naše djelo’

HINA/ Damir SENÈAR /ds

Oko srpske optužnice protiv četvorice hrvatskih pilota oglasili su se brojni političari, visoki vojni dužnosnici, pa i neki optuženi piloti.

Umirovljeni general Pavao Miljavac odbija svaku mogućnost krivnje Vladimira Mikca iz Ptuja, Zdenka Radulja iz Osijeka, Željka Jelenića iz Pule i Danijela Borovića iz Varaždina za koje srpsko tužiteljstvo vjeruje da su akciji “Oluja” 7. i 8. kolovoza 1995. naredili avionsko raketiranje kolone srpskih izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novoga Grada.

General Pavao Miljavac koji je u to doba bio pomoćnik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH i zapovjednik “A” tima za provedbu te akcije odbija bilo kakvu mogućnost da je ovaj zločin djelo HRZ-a:

“Već smo imali problema sa dokazivanjem da naša vojska nije počinila zločin koji su u Oluji počinile muslimanske snage, točnije, “Bužimska brigada”, a dokazat ćemo da niti ovo nije naše djelo”, kazao je Miljavac za Slobodnu Dalmaciju.

On kaže da je bilo očigledno kako kolona nije bila samo civilna, te da je bila izmiješana sa srpskom vojskom koja je prevozila ruski protuzračni sustavi, tzv. KUB-ovi:“To oružje je bilo opasnost za naše avione s obzirom na to da se radi o ruskim raketama srednjeg dometa s dva navođena radara u sebi. Osim toga, imamo zabilježen razgovor dvojice oficira srpske vojske u povlačenju koji pitaju jedan drugoga kakvo je stanje u sektoru njihove odgovornosti gdje jedan drugom kažu ‘prelijeću nas hrvatski MIG-ovi, ali ne djeluju”‘, kaže general Miljavac uz zaključak da se neko djelovanje VBR-ova i drugih oruđa često može okvalificirati kao djelovanje iz aviona.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI