MINISTAR BANOŽIĆ NAJAVIO VELIKE PROMJENE: ‘U proceduru idu strategija obrane, i modernizacija Hrvatske ratne mornarice’

Foto: Damjan Tadic/Cropix

Ministar obrane Mario Banožić prilikom radnog posjeta Hrvatskoj ratnoj mornarici u splitskoj vojarni “Admiral flote Sveto Letica – Barba”, komentirao je skoro upućivanje u proceduru Strategije obrane Republike Hrvatske i novog Dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga.

Zahvalivši pripadnicima Hrvatske ratne mornarice (HRM) za besprijekorno obavljanje zadaća koje se pred njih postave, ministar obrane istaknuo je da će vlada nastaviti provoditi politiku jačanja sposobnosti Hrvatske vojske, priopćeno je iz Ministarstva obrane (MORH).

Podsjetio je da su donesene brojne mjere vezane za poboljšanja materijalnih prava i uvjeta života i rada vojnika, dočasnika i časnika, i da od 2016. plaća djelatnih vojnih osoba kontinuirano raste svake godine, dodaju iz MORH-a.

Banožić: Novim rješenjem postiže se sigurnost zaposlenja

Banožić je rekao kako je izmjenama zakona kojima se uređuje služba u Hrvatskoj vojsci uveden prvi ugovor za mornara i vojnika na određeno vrijeme na dvije godine i drugi ugovor na neodređeno vrijeme.

“Novim rješenjem postiže se sigurnost zaposlenja i mogućnost životnog planiranja uz sva prava koja rad na neodređeno vrijeme nosi. Tako je u HRM u 2020. i 2021. primljeno 70 mornara”, dodao je ministar obrane.Istaknuo je i značajna ulaganja u Hrvatsku vojsku, izdvojivši nabavu višenamjenskog borbenog aviona i helikoptera Black Hawk za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, vozila pješaštva Bradley za Hrvatsku kopnenu vojsku, izgradnju obalnih ophodnih brodova za Hrvatsku ratnu mornaricu.

“Opremanjem obalnim ophodnim brodovima poboljšat će se sposobnost nadzora i zaštite prava i interesa Hrvatske na moru te će se osigurati operativnost HRM-a, odnosno Obalne straže, što je definirano u strateškim dokumentima”, rekao je Banožić.

Ministar se osvrnuo i na skoro upućivanje u proceduru Strategije obrane RH i novog Dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga.

“Hrvatska ratna mornarica održavat će i unaprjeđivati postojeće sposobnosti uvođenjem u operativnu uporabu četiri obalna ophodna broda. Razvoj novih sposobnosti osigurat će se opremanjem protuminskim brodom s opremom te će se modernizirati raketne topovnjače”, rekao je Banožić.

Radnom posjetu nazočili su zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Siniša Jurković, glavni savjetnik general-bojnik Željko Živanović i savjetnik ministra obrane za vojna pitanja brigadni general Perica Turalija, priopćio je MORH u svom priopćenju.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI