MINISTAR OBRANE POSJETIO JANJEVO: Želi pomoći Hrvatima koji žive tamo

Foto: Filip Klen

Ministar obrane Mario Banožić u sklopu službenog posjeta Republici Kosovu u četvrtak 16. prosinca 2021. posjetio je hrvatsku zajednicu u Janjevu, Hrvatsku udrugu sv. Nikole Janjevo.

Ministar Banožić susreo se s predsjednikom Hrvatske udruge sv. Nikole Janjevo Sebastijanom Čolakićem, predstavnikom hrvatske nacionale manjine Općine Lipnjan Franjom Golomeom, župnikom Župe sv. Nikole don Matejom Palićem te župljanima.

U Župi sv. Nikole domaćini su Banožića upoznali s radom i aktivnostima udruge kao i položajem Hrvata u Janjevu istaknuvši kako tamo trenutačno živi tek dvjestotinjak Hrvata.

Ministar obrane dao je punu podršku radu Udruge kazavši kako podupire svako nastojanje za poboljšanjem uvjeta života Hrvata na području Janjeva kojih je devedesetih godina bilo oko pet tisuća, a danas manje od 200.

“Čast mi je i zadovoljstvo što sam danas ovdje s velečasnim koji skrbi za 160 Hrvata na Janjevu s kojima sam se imao priliku upoznati kao i njihovim načinom života u iznimno skromnim uvjetima te vidjeti kako se bore i opstaju. Upravo me to potaknulo na daljnje razmišljanje kako pomoći Hrvatima u Janjevu”, istaknuo je ministar.Podsjetio je da je Vlada RH za Hrvate izvan domovine povećala iznos sredstava u proračunu izrazivši nadu za pronalazak još nekoliko modela za pomoć Hrvatima u Janjevu, kako na području infrastrukture, tako i na području kulture i obrazovanja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI