MJESEC DANA PRIJE SAMOG PADA, VUKOVAR BIO U POTPUNOM OKRUŽENJU: Na današnji dan pogođena bolnica koja se zapalila

Screenshot/Youtube

Prije samog pada Vukovara, 30 dana ranije taj je herojski grad bio u potpunom okruženju. Od 15. listopada 1991. godine potpora hrvatske strane opkoljenom gradu uglavnom se svela na povremene topničke udare. No, nastavljeni su veliki napadi na Vukovar i Borovo Naselje.

Pogotovo je današnji dan, 23. listopada bio težak za branitelje Vukovara. Nakon granatiranja bolnice koja je pogođena sa oko 40 raketa, ona se zapalila. Drugoga dana angažiran je samo­stalni zrakoplovni vod Osijek koji je noćnim letovima desantirao nužan mate­rijal u Vukovar, piše portal Dnevno.

Tijekom napada na grad liječničku pomoć je dobilo 3400 osoba, a kirurški je bilo obrađeno između 2500 i 2900 ranjenih.


U nastavku ratnih djelovanja na bolnicu je svakodnevno padalo 80 do 90 topničkih projektila, a na grad i deset puta više. Upravo zbog te dramatične situacije, teški ranjenici su bili evakuirani iz bolnice i odvedeni u druge gradove, a u bolnicu su dolazili novi liječnici i dostavljao se materijal za bolničko liječenje.

Uključili se i ‘Liječnici bez granica’Kada je Vukovar bio posve okružen neprijateljskim snagama, u akcije spašavanja su se uključili i “Liječnici bez granica”, te su se organizirali konvoji. No, unatoč informiranju o teškom stanju u bolnici, unatoč dopisima EU komisiji, međunarodnoj zajednici, ipak je pomoć i reakcija bila nedostatna.

Dopise i prosvjedne note upućivala je dr. Vesna Bosanac, no sve to nije bilo dovoljno da se pokrene javnost i da se spriječi krvoproliće.

Dvije medicinske sestre Vesna Blažeković i Zorica Gregurić dobrovoljno su se javile i otišle u Vukovar, a ono što su zajedno prošle u to doba kao mlade djevojke na prvom crti te ono o čemu su svjedočile zauvijek će ih povezivati.

“Zadnja operacija u Vukovaru bila je operacija malene Sanje Vidić, danas odrasle žene, koja je ranjena u granatiranju. Imala je ozljedu bedrene kosti i trbuha, a bolnica nije imala uvjete za operaciju male djece. Nismo imali ni struje ni grijanja pa smo uz pomoć generatora održavali inkubator, a dr. Kušt ga je fenom zagrijavao”, rekla je sestra Zorica jedan detalj iz vukovarske bolnice.

U zimu 1991.godine. pacijentica toga zadnjeg zahvata imala je svega šest mjeseci, a najmlađa žrtva Vukovara je dijete Ivan Kljajić. 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI