MLADIĆ NAJAVIO MINIRANJE PERUČE: ‘Što ja uradim, znači da je efikasno i kvalitetno i u to ne treba sumnjati’

screenshot

Srpski agresori su na donjoj središnjoj galeriji hidroelektrane “Peruča” postavili 15 tona eksploziva, a to je obznanjeno 6. studenog 1992. godine.

General srpske vojske Ratko Mladić naredio je vojnicima JNA da Peruču miniraju još godinu dana prije, a svoj ludi naum obistinio je 28. siječnja 1993. godine.

Zbog eksplozije je došlo do urušavanja i oštećenja brane. Zahvaljujući pravovremenoj intervenciji radnika HEP-a, spriječen je, prema optužnici, cilj rušenja brane, potpuno potapanje i dovođenje u opasnost života više od 50.000 stanovnika Sinja, Trilja i Omiša.


Ratni snimatelj HRT-a Petar Malbaša prisjetio se kada je Ratko Mladić 26. rujna 1991. godine došao na pregovore, ali i prvu razmjenu zarobljenika u Hrvacama, ispod Alebića kule. Tom prilikom, Mladić je javno najavio miniranje:

“Pod tim vašim gardistima živjet ću još hiljadama godina jer sam za njih nevidljiv i neuništiv. Brana će biti minirana, a vi znate da sam ja vojnik. Ja kad vučem poteze, vučem poteze koji nešto znače, da matiraju protivnika. Vi znate da je miniran i Maslenički most. I to vi znate da sam ja lično uradio s mojim ljudima i provjerio. Što ja uradim, znači da je efikasno i kvalitetno i u to ne treba sumnjati. Da su potezi vrhunski izvedeni, energično i odlučno i da ja zato diktiram situaciju u Dalmaciji”, rekao je Mladić u kameru.Malbaša je opisao svoj doživljaj čovjeka koji je naredio miniranje brane Peruča:

“Mladića sam doživio kao psihopata koji je ipak jako razumio moć medija i važnost kamera. Apsolutno je dominirao i prvih pola sata isključivo je vrijeđao našu ekipu. Nastupio je bahato i s uvredama. Potpuno je kontrolirao situaciju i razgovarao tako da bi s lakoćom svakoga uvjerio u ono što govori. Kada je došao, prvo je rekao da se trebaju likvidirati svi oni koji nisu pripadnici vojske u našem timu. Nije mi bilo svejedno, a onda smo naknadno doznali da je bio bijesan jer je na putu do pregovaračkog mjesta njegov transporter napadnut i oštećen u selu Potravlje, što su učinili Kotromanović i tamošnji mještani.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI