MONSTRUM IZ BERKA ZLODJELA JE RADIO I U SREBRENICI: Ostaje pitanje zašto je bivši ‘Škorpion’ u milosti hrvatskog suda?

b537920f98cee62c26b5dba5098b3d7c-840x560

U vremenu od 02. rujna 1991. pa do kraja 1992. godine u Berku se dogodio nezapamćen zločin nad civilnim stanovništvom za koji je okrivljeno 35 pripadnika srpske nacionalnosti, većinom članova srpskih paravojnih postrojbi.

Optužnica koja je podignuta 2006. na Županijskom sudu u Vukovaru, kaže da se sudjelovali optuženi sudjelovali u progonu i zastrašivanju civilnog, nesrpsko stanovništvo pri čemu su psihički i fizički zlostavljani a te su torture nerijetko završavale usmrćivanjem(većina je nedostupna  od kojih je većina nedostupna hrvatskom pravosuđu su sudjelovali u progonu i zastrašivanju civilnog, nesrpsko stanovništvo pri čemu su psihički i fizički zlostavljani a te su torture nerijetko završavale usmrćivanjem. Prijetnje nabijanjem na kolac i guljenjem kože, ubojstvom, klanjem, vješanjem, klanjem, zatvaranjem u logor, izgladnjivanjem i pucanjem iznad glave, miniranjem, bile su svakodnevica nesretnih Hrvata iz Berka a što je rezultiralo ubojstvom 44 mještana od kojih je još 11 na popisu nestalih.

Sama činjenica da su zločinci nakon dizanja optužnice bili u bijegu ili pak puštani da se brane sa slobode, ide u prilog tezi kako pokolj u Berku nikada nije shvaćen „za ozbiljno” iako u sebi sadrži apsolutno sve elemente etničkog čišćenja, pa i genocidne namjere. Najbolji primjer aljkavosti i nezainteresiranosti hrvatskog pravosuđa za zločine u Berku, može se vidjeti na primjeru Milorada Momića.


Milorad Momić, Srbin iz Berka bio je iz imućne obitelji, a mještani koji su preživjeli opisali su ga kao bahatu i razmaženu osobu koja se mjestom vozikala sa skupocjenim automobilima i motorima. No, početkom rata pretvorio se u “zvijer”.

“Momića se sjećam od prije rata jer je odrastao u ulici gdje smo živjeli. U ratu se pretvorio u zvijer i odgovoran je za sva zvjerstva koja su se dogodila u Berku 1991. Bez njega se ništa nije moglo i pitao se za sve”, izjavila je Mara Mitrović iz Berka čiji je sin Marin ubijen.Ovaj bivši Škorpion širu je “slavu” stekao naknadno ubijanjem šestorice mladih, srebreničkih Bošnjaka. Stravičan video zapis hladnokrvnih Škorpiona koji je svojom brutalnošću potpuno šokirao ne samo regiju nego i šire za sada je presudio samo nekima. Momić, koji se jasno vidi na jezivom zapisu smrti, “prijemni ispit” je polagao upravo ubijanjem u selu Berak za koji je dobio samo tri godine robije. Škorpion kojeg Hrvatska voli, moglo bi se tako reći. Momića je sud u Vukovaru proglasio krivim jer je s desetak drugih pripadnika bivše Teritorijalne obrane u Oroliku, nedaleko od Vinkovaca, 2. listopada 1991. fizički zlostavljao Stanka Penavića iz Berka, koji je zarobljen sa skupinom branitelja tog sela.

Nakon uložene žalbe, Vrhovni sud je u ožujku 2014. godine zbog “bitne povrede” kaznenog postupka poništio presudu i Momić je pušten iz pritvora! No to nije trajalo predugo.  Ponovno je uhićen 25. kolovoza iste godine i to samo zahvaljujući istrazi u vezi s ratnim zločinom ubojstva šestorice Bošnjaka iz Srebrenice za koje je dobio 15 godina zatvora.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI