MUČNO PRISJEĆANJE NA ČETNIČKE ZLOČINE: Zarobljene branitelje u šibenskom zaleđu skinuli do gola, vezali žicom, pa ubili četvoricu

Wikipedija

U znak osvete zbog poraza na Maslenici paravojne jedinice tzv. SAO Krajine su na današnji dan, 24. veljače 1993. godine u zaleđu Šibenika masakrirale zarobljene hrvatske branitelje, koji su nakon šestosatne borbe ostali bez streljiva, a zbog nedobivanja adekvatne pomoći morali su se predati.

Iako im je jamčeno da će se prema njima ponašati u skladu sa Ženevskom konvencijom, četnici su zarobljene branitelje skinuli do gola, vezali žicom i stalno ih udarajući natjerali da hodaju prema Čistoj Maloj gdje su ih mučili i naposljetku ubili četvoricu, a šestorica preživjelih odvedena su u kninski zatvor gdje su bili izloženi svakodnevnim torturama, a razmijenjeni su nakon nekoliko mjeseci.

U Čistoj Maloj ubijen je Boris Kartelo iz Vodica, a njegov ratni drug Jakov Crvelin iz Tisnog umro je od posljedica mučenja na putu. Boris Troskot iz Kašića Banjevačkog i Borislav Periša iz Krkovića izdvojeni su od grupe i predani ratnom zločincu kapetanu Draganu, nakon čega im se gubi svaki trag. Tijela Crvelina i Kartela su razmijenjena, dok su sudbine Troskota i Periše još uvijek nepoznate.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI