Na današnji dan osnovan Prvi gardijski zdrug, najelitnija postrojba Hrvatske vojske

Foto: Wikipedia

Odlukom predsjednika Republike dr. Franje Tuđmana na današnji dan, 25. veljače 1994. godine, osnovan je Prvi hrvatski gardijski zbor – prva višenamjenska postrojba izravno i isključivo podređena predsjedniku Republike Hrvatske, u sklopu koje je ustrojen i Prvi hrvatski gardijski zdrug kao najelitnija postrojba HV-a koja je u svojem sastavu povezala dotadašnje manje specijalne postrojbe koje su osnivane od početka Domovinskog rata. Zdruga je ustrojen kako bi se sve specijalne postrojbe Hrvatske vojske stavile pod jedno zapovjedništvo, čime bi se višestruko povećala njihova borbena moć.

Dio zapovjedništva vojnička znanja stekao je u francuskoj Legiji stranaca pa su u obuci zdruga korištene metode te postrojbe i drugih zapadnih vojski nadopunjavane vlastitim iskustvima iz Domovinskog rata, ponajprije na Commando tečajevima, a visoki časnici zapadnih vojski bili su impresionirani viđenim tijekom brojnih posjeta.

Kao najelitnija postrojba Hrvatske vojske 1. hrvatski gardijski zdrug dao je velik doprinos u izvođenju operacija: Cincar, Zima ’94, Bljesak, Skok 2, Ljeto ’95, Oluja, Maestral i Južni potez.

Odlukom predsjednika Stjepana Mesića Prvi gardijski zdrug iznenada je ukinut u ožujku 2000. godine.

Facebook Commentsloading...
Loading...
DIJELI