NA VUKOVAR SU NASRNULI SVIM RASPOLOŽIVIM SNAGAMA: Počela je operacija potpunog odsijecanja od Vinkovaca

Bitka za obranu Vukovara započela je 25. kolovoza 1991. kada je hrvatska vojska uništila prvi neprijateljski zrakoplov i tenk, a svu žestinu neprijateljskog napada Vukovarci su osjetili 5. rujna.

Pod izlikom deblokade gradske vojarne, srpske su snage iz smjera Negoslavaca i Trpinje svim raspoloživim sredstvima nasrnule na grad. Od toga dana, pa sve do potpune okupacije, građani su svakodnevno trpjeli žestoke napade.

Samo deset dana nakon ovog napada, 14. rujna srpske snage napadaju Sajmište, a u naselju Petrova gora povezuju se s posadom vojarne. U isto se vrijeme napada Borovo naselje koje branitelji brane uništavajući 11 tenkova i tri oklopna transportera. Svega dan nakon gubitaka u Borovu Naselju, JNA zrakoplovstvo kasetnim bombama nemilosrdno tuče čitav grad.


Rujan je nastavljen žestokim napadima na grad, da bi na samom kraju mjeseca JNA počela operaciju potpunog odsijecanja Vukovara od Vinkovaca. Kada je već grad bio u okruženju, u Vukovar dolazi HOS postrojba kojoj jedan od zapovjednika obrane grada Mile Dedaković Jastreb daje jedan od najtežih zadataka, obraniti Sajmište.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI