NAJTEŽE RAZARANJE OSIJEKA: Pakao je trajao trideset sati, gruvalo je sa svih strana dan i noć

Foto: Screenshot

Vjerojatno najteže razaranje Osijeka, ne samo u Domovinskom ratu, već i u njegovoj povijesti odgodilo se 13. rujna.

Toga stravičnoga dana na Osijek i njegove građane, koji su već prethodno izmučeni razaranjima srpskih agresora, sa sve tri strane opkoljenog grada sručile su se tisuće projektila ispaljenih iz minobacača, višecijevnih raketnih bacača, haubica, topova i tenkova.

“Osijek je te jeseni stalno bio granatiran, ali taj dan bio je posebno strašan. ‘Gruvalo’ je i udaralo sa svih strana, dan i noć. Smirilo se tek idućeg dana. Gađali su nas s istoka, juga i sjevera, ali i iz tzv. Bijele vojarne, zasigurno jer su čuli da je planiramo zauzeti. Ništa im nije pomoglo, uspjeli smo u tome za nekoliko dana. No, toga dana puno je ljudi stradalo. Ja sam taj dan proveo u obilasku svojih postrojbi”, kazao je za SiB Ivan Šoltić, ratni zapovjednik 1. bojne 106. brigade.

Granatiranje je neprestano trajalo više od trideset sati, i nastavilo se u subotu, 14. rujna. Stradali su mnogi važni civilni objekti, a velike štete zadobili su spomenici kulture u Europskoj aveniji, poput Galerije likovnih umjetnosti, Očni odjel osječke bolnice, Privredna komora.

Pogođena je i zgrada Hrvatske televizije i radija, zatim spomenički kompleks Tvrđe, a uništene su i mnoge stambene zgrade. U osječku bolnicu toga “krvavog vikenda” primljeno je više od 130 ranjenika i četvero mrtvih.“Mora se naglasiti da je Osijek doslovce bio na prvoj liniji obrane i, uz Vukovar i Vinkovce, pretrpio najžešća razaranja. Osim toga, bez Branimira Glavaša, koji je ljude poveo za sobom, bilo bi teško obraniti Osijek. To se danas zaboravlja”, zaključio je Šoltić.

Ravnatelj Galerije likovnih umjetnosti Osijek Vlastimir Kusik, koji je u vrijeme Domovinskog rata bio viši kustos, također ne zaboravlja taj dan.

“Toga smo dana stolar i ja bili sami u zgradi, vrlo dobro ga se sjećam. Granate su nam srušile polovinu krova, a dva tenkovska projektila pogodila su sjeverozapadni rub, čiji ‘ožiljci’ su i danas vidljivi. Svi prozori bili su razbijeni. Srećom, užasna šteta brzo je i dobro sanirana. Kasnije je Općinsko tužiteljstvo napravilo očevid i uzelo brojne ostatke granata s jasnim potpisom ‘pošiljatelja’. Od tada do kraja rata pogodila nas je još jedna slična katastrofa tijekom zime, kada su uništeni radijatori pa smo bili poplavljeni. Galerija, ali bez većine djelatnika, preselila je u podrum i odradila svoj ‘ratni program’, rekao je Kusik.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI