NAJTUŽNIJE SELO U HRVATSKOJ: Kako su četnici tri dana prije pada Vukovara pobili dvoje djece i devetero staraca

Screenshot Youtube

Jedno malo selo na Banovini tragično je steklo neslavnu titulu “najtužnijeg sela u Hrvatskoj” nakon što su tri dana prije pada Vukovara pobijeni svi stanovnici sela.

Riječ je o selu Kostrići. Ondje su prije 30 godina, 15. studenog 1991. pobijeni svi stanovnici sela. Od najstarijeg 93-godišnjaka do najmlađeg djeteta od samo dvije godine.

Kostrići kraj Hrvatske Kostajnice te su jeseni 1991. već bili pod okupacijom pobunjenih Srba koji su Banovinu odlučili skroz očistiti od “ustaša”.


Srpske paravojne postrojbe ušle su u selo i ubile su 16 stanovnika sela, devet žena i sedam muškaraca.

Od toga je devet žrtava bilo starije od 60 godina. Svi su ubijeni u svojim kućama ili u neposrednom susjedstvu. Nakon što su pobili koga god su zatekli, zapalili su sve kuće.Pripadnici srpske pobunjeničke paravojne postrojbe “Kaline” iz kostajničkog sela Komogovine s područja Dvora kojom je zapovijedao Stevo Borojević zvani Gadafi, nekadašnji vozač cisterne u petrinjskom Slavijatransu, imali su iskustva s pokoljima nevinih civila.

Oni su bili banijski eskadron smrti koji je napravio cijeli niz likvidacija na području Banovine. Mjesec dana ranije u selu Volinje ubili su 7 Hrvata. Zaslužni su i za pokolj 56 civila u Baćinu i za ubojstva mnogih Hrvata na Banovini…

Gadafi i njegov zamjenik Milan Zec okupili su najmonstruoznije pripadnike jedinice s kojima su krenuli u Kostriće.

Među ubijenim civilima u Kostrićima je i dvoje djece. Dva dječaka, dva brata. Tomislav i Dario Jurić. Jedan je imao 4, a drugi dvije godine.Oni su ubijeni u svojim krevetićima. Ubijena je i njihova majka Vera, piše 24sata.

Sve do ožujka 2016. čekalo se da DORH digne optužnicu za zločin bez presedana, iako se 24 godine znalo tko su počinitelji. Upućeni kažu, čekalo se jer se u selu u kojem nije nitko preživio nije imao tko požaliti.

Selo Kostrići, osim što je jedino mjesto zločina za koje se nitko nije teretio, je i jedino selo u Hrvatskoj u kojem ne živi nitko, a koje ima dva spomenika iz Domovinskoga rata.  Nije bilo, dakle, nikoga da u njihovo ime traži pravdu, no ona je ipak 2018. zakucala na vrata ovog sablasnog sela.

Tada je, naime, konačno započelo suđenje osumnjičenom Dubravku Arambašić, Nikoli Bogdanović (Nina), Stevi Džakuli (Ikonar), Mili Milinović (Borovo Selo), Veselinu Božović (Arkan), Vladi Gavrilović (Gedžo), Veselinu Božović (Arkan), Draganu Pendić i Žikic Pendić, doznaje Dnevno.hr.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI