NAJVEĆA TRAGEDIJA U POŽEŠTINI: Prije 30 godina u zasjedi ubijeno 11 hrvatskih branitelja

Foto: Braniteljski portal

Već je prošlo 30 godina od najveće tragedije u Požeštini za vrijeme Domovinskog rata. Naime, 2. prosinca 1991. godine, u zasjedi je ubijeno 11 hrvatskih branitelja od kojih je njih devet bilo iz požeške 123. brigade.

Umirovljeni bojnik Mario Kalan za Braniteljski portal donio je dokumentirane detalje…

Toga dana, u podnevnim satima, snage srpskog neprijatelja koje dolaze s privremeno okupiranog područja Slatinskog Drenovca postavile su zasjedu na planinskoj komunikaciji Velika – RRC Papuk TT-953, odnosno na prostoru između današnjeg spomen obilježja i objekta Radio relejnog centra. Dobro organizirana zasjeda neprijatelja dočekala je našu kolonu motornih vozila koja je dolazila iz smjera Velike (očekujući da idu snage na smjenu osiguranja koja je tog dana bila odgođena). U teretnom motornom vozilu logistike TAM 150 bili su: Ivica Zlomislić, Branko Peći, Damir Pišmiš i Tomo Perić; u vozilu Pinzgauer bili su Davor Dragić, djelatnik zapovjedništva 123. brigade i vojni policajci Vinko Tomašević i Tomislav Pranjković; u drugom vozilu Pinzgauer bili su dva pripadnika 40. brigade veze iz Samobor (odred veze GS) Anđelko Tule i Tomislav Vužić-Mohenski.


Iz suprotnog smjera, odnosno s položaja objekta Radio relejnog centra prema Velikoj, krenuo je u osobnom motornom vozilu zastava GTL55 Tade Nikić, djelatnik zapovjedništva 123. brigade i Jozo Koutni, zamjenik zapovjednika 1. bojne 123. brigade.

Nažalost, u toj zasjedi svi su izgubili život.Facebook Comments

Loading...
DIJELI