NAKON PADA POSLJEDNJE UTVRDE OBRANE ČELIČANE AZOVSTAL: Majka najmlađe žrtve Ovčare: ‘Sve podsjeća na Vukovar’

Credit: Azov Regiment/Cover Images, Guliver Images

Nakon 83 dana žestoke ruske invazije na Mariupolj, pala je posljednja utvrda obrane čeličana Azovstal. Konvoj od 250 ukrajinskih boraca među kojima su i brojni ranjenici, napustio je sravnjeni grad i upućen na teritorij koji je pod ruskom kontrolom.

Vijest o padu grada i evakuaciji ukrajinskih branitelja rastužila je javnost koja je zbog evakuacije izgladnjelih i ranjenih ukrajinskih branitelja ipak osjetila određeno olakšanje. Ipak, potpuno zadovoljstvo moći će se osjetiti tek kada budu razmijenjeni za ruske vojnike jer se evakuirani Ukrajinci od sada tretiraju kao ratni zarobljenici.

‘Bojim se istog scenarija’

Jedna od onih koja će odahnuti tek nakon razmjene je Irena Kačić, majka najmlađe žrtve Ovčare, Igora Kačića (16).

“Još u početku rekla sam da je ovo prestrašno i da mi se slike vraćaju jer sve podsjeća na Vukovar”, kaže nam Irena koja sada nakon izlaska Ukrajinaca iz čeličane vidi i sličnost sa izlaskom ranjenika iz bolnice i odlaskom na Ovčaru. Nada se najboljem, ali kaže:“Strašno se bojim istog scenarija. Bojim se onog najgoreg i molim Boga za drugačiji ishod”.

Kako će proći zarobljeni pripadnici Azova?

Postoji i strah da će zarobljeni pripadnici ukrajinske postrojbe Azov biti drugačije tretirani od ostalih ukrajinskih dragovoljaca. Tako je barem bilo u Domovinskom ratu, kada su se među zarobljenim hrvatskim braniteljima našli pripadnici HOS-a:

“Drugačiji je tretman i puno, puno brutalniji odnos bio prema nama iz HOS-a”, kaže Ivica Jurčan, bivši pripadnik HOS-a koji je iz logora izašao kao 100 postotni invalid.

“Srbi su napravili selekciju i nas hosovce ošišali na ćelavo. Kada su dolazili, prvo su tukli ‘ćelave, Paragine ustaše’, tako su nas lakše prepoznavali. Ako bi im preostalo snage, onda bi tukli i ostale zarobljenike”.

Iako se preživjeli Vukovarci i hrvatski branitelji s razlogom pribojavaju crnog ishoda, ukrajinskim zarobljenicima ide na ruku činjenica da je njihov rat, za razliku od Domovinskog, ipak pod puno većom lupom javnosti, pa se s toga i očekuje da će ruska strana biti prisiljena ispoštovati onaj dio Ženevske konvencije koji govori o pravima ratnih zarobljenika

Facebook Comments

Loading...
DIJELI