NEPOZNATI RATNI HEROJ: Dječak (16) uništio tenk JNA u Vinkovcima

Screenshot

Mladić (16) je 3. listopada 1991. godine u žestokim borbama za Vinkovce uništio tenk, piše Hrvatski informativni centar.

Svake godine na ovaj datum, mladić bude temom u pojedinim medijima, ali sve do danas o njemu se priča isključivo u kontekstu “nepoznatog heroja”.

Hrvatske su snage početkom srpnja 1991. protjerale neprijatelja sa samog ulaza u Vinkovce. Već 17. srpnja 1991. munjevitom su akcijom hrvatske snage potisnule srpske teroriste preko “brčanske” pruge i uspostavile liniju prema Mirkovcima. U napadu na neprijateljske položaje na Mirkovce, iz kojih su neprestano granatirani Vinkovci, hrvatske su postrojbe pretrpjele velike gubitke, a ključnu pomoć srpskim teroristima pružila je JNA. Od 28. do 30. kolovoza 1991. u Vinkovcima i Slavonskom Brodu hrvatske su snage zaustavile nekoliko vlakova koji su prevozili oružje i intendantsku opremu JNA koja se povlačila iz Slovenije. Ovom akcijom oduzeti su oružje i oprema te podijeljeni slabo naoružanim hrvatskim postrojbama.


Dana 15. rujna 1991. Vukovar je ostao odsječen od Vinkovaca, a 20. rujna veza je opet uspostavljena. Međutim, 11. listopada u Vinkovce se s manjom skupinom branitelja uspio probiti iz neprijateljskog obruča zapovjednik obrane Vukovara Mile Dedaković – Jastreb, u namjeri za dovesti pomoć Vukovaru koji su opkolili velikosrpske snage. Sigurnost Vinkovaca u smislu ostanka pod hrvatskom vlašću nije bila potpuna niti nakon stabiliziranja bojišnice i međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Osim topničkih napada 10. veljače 1992., srpske snage poduzele su i pješački napad, kojeg su hrvatske postrojbe odbile. Također, 1. travnja 1992. uslijedio je snažan napad srpske vojske na ovaj grad. Tada su tri osobe poginule, a devet ih je ranjeno.

Raspadom Jugoslavije, u neovisnoj Hrvatskoj obnavlja se 1992. g. županija pod imenom Vukovarsko-srijemska u čijem su se sastavu našli i Vinkovci. Grad je jedno vrijeme bio upravno sjedište županije dok uvjeti nisu dopustili da se nakon mirne reintegracije okupiranog Podunavlja ured premjesti u Vukovar.Facebook Comments

Loading...
DIJELI