NORAC RIJEŠIO PROBLEM: Prvi korak bilo je osvajanje skladišta oružja, nakon toga branitelji su odbili napad oklopnjaka

Foto: Facebook

Predajom snaga JNA u Gospiću, 19. rujna 1991. godine razbijena je napadačka organizacija u Lici, jednom od najvažnijih strateških ciljeva agresora.

Siloviti napad na Gospić započeo je početkom rujna, a grad su branile malobrojne domaće snage, stotinjak zagrebačkih dragovoljaca porijeklom iz Like, borbena skupina Tomislava Merčepa, stotinjak policajaca s područja Rijeke, Senja i Kvarnera, borbena skupina HOS-a i drugi.

Stoga je Glavni stožer iz Zagreba u Gospić poslao četvoricu iskusnih pripadnika specijalne policije ATJ-a Lučko, predvođenih Mirkom Norcem koji preuzima zapovijedanje gospićkom 118. brigadom, kao i specijalnu postrojbu, dvadesetak pripadnika Bojne “Zrinski”.


Prvi korak prema oslobođenju je postignut 14. rujna osvajanjem skladišta oružja u Kaniži. Nakon što su zarobljenim oružjem branitelji zauzeli vojarnu Stanko Opsenica, počeli su se predavati i ostali vojni objekti. Zbog toga su zrakoplovi JNA raketirali cijelo područje, a iz Banja Luke je na Gospić poslana velika oklopna kolona koju su branitelji uspješno odbili.Facebook Comments

Loading...
DIJELI