OBILJEŽAVANJE 30. GODIŠNJICE STRADANJA CIVILA U BAĆINU: U drugoj po veličini masovnoj grobnici iz Domovinskog rata pronađeno 56 tijela

wiki commons

Jedna od najpoznatijih masovnih grobnica nastalih za vrijeme Domovinskog rata je Ovčara. No, to nije jedina grobnica je se druga po veličini nalazi u Baćinu pokraj Hrvatske Dubice.

Uz sav trud pukovnika HV-a Ivice Pandže – Orkana koji je godinama ukazivao na postojanje jezive grobnice, hrvatska je visoka politika dugo ignorirala tu činjenicu te nije posjećivala Baćin, piše portal Dnevno.

Ove godine na mjestu masovnog pokolja Hrvata na Banovini, počast će odati hrvatski predsjednik Zoran Milanović. Predsjednik će sudjelovati na komemoraciji u povodu obilježavanja 30. godišnjice stradanja civila u Baćinu te položiti vijenac ispred spomen obilježja masovne grobnice.


O grobnici u Baćinu se još uvijek malo zna. U njoj je pronađeno 56 tijela od kojih je 31 bio iz Dubice, pet iz Cerovljana dok je 20 nepoznatih žrtava.

Vještaci koji su radili na ekshumaciji ustanovili su da su žrtve umirale danima, a to su potvrdili i srpski svjedoci s druge strane Une koji su izjavili da su vapaje umirućih slušali više dana. Po njihovim svjedočenjima, uz ovih 56 žrtava bačenih u grobnicu, neki su ubijeni i bačeni u rijeku Unu.“Tadašnje rukovodstvo Mjesne zajednice Dubica na čelu s predsjednikom SDS-a Milom Mišljenovićem 18. listopada 1991., na sastanku u poljoprivrednoj zadruzi, donijelo je odluku da se preostalo hrvatsko stanovništvo popiše i pritvori u seoski dom u Cerovljanima i u vatrogasni dom u Dubici. Dva dana kasnije, na ove dvije lokacije zatočeno je više od 70 ljudi”, rekao je umirovljeni pukovnik HV-a Ivica Pandža – Orkan.

“Nakon tri dana ljudima je rečeno da idu na razmjenu u Glinu. Iako je to svima bilo sumnjivo, potrpani su u autobus i krenuli prema Kostajnici. U selu Baćin dočekala ih je Jedinica za posebne namjene MUP-a SAO Krajine predvođene Stevom Borojevićem. Izvukli su ljude i između ceste i rijeke na jednoj poljani i pobili ih. Nisu pokopani dok nije počelo smrdjeti pa su došli bageri i iskopali rupe u koje su pobacani”, opisao je ove mučne događaje Orkan.

Zbog političara koji nakon toliko godina posjećuju Baćin, Orkan je pomalo ravnodušan. Najsretnije mu je, kaže, što ovu grobnicu i Spomen sobu posjećuju školska djeca i to mu je najvažnije.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI