ONA JE SVE ODUŠEVILA: Djevojčica Maria napisala je najljepšu priču o Domovinskom ratu

Foto: Pixabay

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved donio je Odluku o dodjeli nagrade za kratku priču o Domovinskom ratu za učenike srednjih škola u Republici Hrvatskoj za 2022. godinu, a sukladno preporuci Povjerenstva za vrednovanje.

Četvrti po redu Javni poziv za dodjelu nagrade za kratku priču o Domovinskom ratu za učenike srednjih škola u Republici Hrvatskoj bio je otvoren od 14. veljače do 16. ožujka 2022. i dostupan objavom na mrežnoj stranici Ministarstva te proslijeđen elektronskom poštom svim srednjim školama u Republici Hrvatskoj.

U otvorenom roku ove je godine zaprimljeno 135 kratkih priča o Domovinskom ratu. Sve pristigle priče pročitalo je i vrednovalo Povjerenstvo za vrednovanje, imenovano Odlukom ministra hrvatskih branitelja, u tri odvojena kruga. Kriteriji vrednovanja bili su: jezično-stilske vrijednosti, estetske vrijednosti, uspješnost interpretacije teme te autentičnost prijavljenog rada. Pristigle priče prošle su četiri kruga čitanja i vrednovanja, a u zadnji krug ušlo je 28 priča s najviše postignutih bodova u prethodnim krugovima.

Konačno, Povjerenstvo je na sastanku raspravljalo o najboljim pričama i donijelo odluku o nagrađenim i pohvaljenim pričama. Tek nakon odluke o redoslijedu nagrada i pohvala Povjerenstvo je otvorilo zaporke te su pročitana imena autora priča, njihovih mentora i škola.

Ove su godine na javni poziv pristigli i radovi izvan konkurencije iz jedne zagrebačke osnovne škole, nastali nakon terenske nastave u Memorijalnom centru Domovinskog rata u Vukovaru.Prva nagrada otišla je u ruke Marie Dubravec (2. razred) XI. gimnazije iz Zagreba i to za priču “Najvjerniji prijatelj”.

Priča je inspirirana stvarnim događajem s kraja listopada 1991. godine, s Lijeve sudoperice na Sajmištu u Vukovaru. Unuka, pripovjedačica ove priče, dobiva toliko željenoga psa i u potrazi za imenom otkriva lijepo i tužno sjećanje svoga djeda na psa Dambu koji je spasio djedov život.  Ratne strahote i logor odvojili su djeda od vjernoga psa i nikada ga više nije vidio. Ali pripovjedačica je sad dobila ime za svoga psa.

Drugonagrađena priča Obećanje potresni je unutarnji monolog branitelja u posljednjim trenutcima života dok gleda kako se dižu neprijateljske puške prema njegovu tijelu. Naslov otkriva posljednju misao kako nije ispunio obećanje dano majci da će se čuvati.

Pet je priča koje su osvojile treću nagradu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI