Operacija Peruća – Hrvatska vojska oslobodila branu i spriječila srpski pokušaj potapljanja doline Cetine

Zbog osvete radi poraza u akciji Maslenica srpska vojska zauzela je branu Peruća protjeravši kenijske snage UNPROFOR-a. Miniraju branu te prijete njenim dizanjem u zrak

Srpske snage, predvođene ratnim zločincem Ratkom Mladićem, već su u 17. rujna 1991. godine zauzele branu Peruća, koja je imala strateško značenje u ostvarenju granica tzv. Velike Srbije (linija Virovitica – Karlovac – Karlobag). Uz to zločinci su branu minirali te stalnim prijetnjama o njenom rušenju pokušavali su Hrvatski odvratiti od nama da oslobodi okupirana područja. Rušenjem brane došlo bi do potapanja brojnih naselja u donjem toku Cetine, što bi ugrozilo desetke tisuća ljudskih života i imovine građana.

Dolaskom i preuzimanjem tzv. „ružičaste zone” od strane snaga UNPROFOR-a protivničke snage su se povukle 10 km od crte razdvajanja, a pripadnici UN-a rasporedili su se na samoj hidroelektrani što je smanjilo opasnost od neprijateljskog djelovanja i prijetnji urušavanjem brane.

Nakon što su doživjeli težak poraz od strane hrvatske vojske u Operaciji Maslenica Srbi prijete da će u znak odmazde zbog pretrpljenih gubitaka u akciji Maslenica srušiti branu Peruća. Istovremeno, izvidnici HV-a 27. siječnja 1993. godine uočavaju grupiranje neprijateljskih snaga u selima Potravlje i Satrić, nakon čega je odmah izdana zapovijed o podizanju vojne spremnosti na najvišu razinu i pripremi za vojna djelovanja. Iako je HV još utvrđivao netom oslobođene teritorije, državni vrh zaključuje da je opasnost od srpskog zauzimanja i vjerojatnog rušenja brane te se, iako to nije bilo planirano u izvedbi akcije Maslenica, odlučuje na vojno djelovanje i otklanjanje prijetnje. Kao cilj akcije navedeno je:

– osloboditi branu i širi prostor brane HE Peruća

– otkloniti opasnost i spriječiti katastrofalne posljedice vodenog vala iz perućkog jezera– zauzeti dominantne visove na Svilaji kako bi se otklonila prijetnja na širem području Sinja

Već u poslijepodnevnim satima srpske snage kreću prema brani, a oko 16 sati upadaju na prostor Peruće, odakle protjeruju kenijske snage UNPROFOR-a i preuzimaju položaje na Alebića kuli. Potom su srušili most koji je bio sastavni dio brane s konačnom namjerom da s 30 tona eksploziva miniraju i sruše cijelu branu kako bi vodenim valom (460 do 500 milijuna prostornih metara) potopili sve što se nalazi u donjem toku rijeke Cetine.

Snage HV-a koje su bile raspoređene na tom području tijekom večeri su se organizirale te rano ujutro 28. siječnja spriječavaju neprijateljski proboj prema Biletiću. Srpske snage u panici u 10.15 sati aktiviraju eksploziv postavljen u nadzornoj galeriji brane namjeravajući njenim rušenjem stvoriti veliki vodeni val. Naboji su eksplodirali, ali brana unatoč teškim oštećenjima nije popustila što je spriječilo katastrofu velikih razmjera. Odmah nakon detonacije postrojbe HV-a su krenule u napadna i ubrzo su ovladale kompletnim područjem oko brane Peruća, te izbile na planiranu crtu: Umac – Gornji Kunci – Babića brig. Nakon uspješno provedene akcije HV provodi utvrđivanje i sanaciju oštećene brane.

U ovoj iznenadnoj i nadasve uspješnoj akciji HV-a sudjelovali su pripadnici 16. domobranske pukovnije, interventne skupine 126. brigade, protuoklopna jedinica iz 141. brigade te pripadnici Vojne policije.

U ovom srazu hrvatska vojska je neprijatelja nadmašila u broju vojnika, ali je neprijatelj imao više topničkog i teškog naoružanja. Tijekom operacije poginuo je pripadnik HV-a Ante Buljan, a trojica hrvatskih vojnika su ranjena. Zarobljena su dva neprijatelja i nešto opreme, a točan broj ozljeđenih i stradalih vojnika sa srpske strane nije poznat.
Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI