ORGANIZIRANJE ČETNIČKIH TRUPA PO SLAVONIJI: Bilo ih je gotovo 8000, pogotovo su bili opasni na jednom području

Foto: Screenshot

Iako su već tijekom 1990.-te godine diljem Slavonije bilježeni nacionalistički incidenti, lipanj 1991. godine smatra se mjesecom najvećeg organiziranog okupljanja i organiziranja četničkih odreda koji su sačinjavali lokalni Srbi i dobrovoljci pridošli iz Srbije.

Okidač za konkretno i neskriveno stvaranje uporišta diljem Slavonije, bio je nemili događaj u Borovu Selu kada je mjesec dana prije ubijeno 12 hrvatskih redarstvenika, nakon čega je postalo sasvim jasno da Hrvatska neće moći izbjeći rat.

Iako su paravojne, četničke formacije bilježene na Banovini i u Dalmaciji, najveći broj ih se okupio u Slavoniji i Baranji koja se zbog granice sa Srbijom opravdano smatrala najvećim budućim žarištem sukoba. Ipak, najveće “gnijezdo” srpskih dobrovoljaca i četničkih odreda savijeno je Novom Zvečevu.  U njegovu odmaralištu Rade Končar bio smješten četnički štab iz kojeg su organizirani napadi na hrvatska uporišta.

Savjetnik štaba pukovnik Nikola Marić je u ljeto 1991. kao zapovjednik 28. partizanske divizije iz skladišta JNA u Doljanima proveo naoružavanje i prva organiziranja Srba zapadne Slavonije. Uz njegovu su podršku čelnici SDS-a Pakraca i Daruvara – Stevo Ratković, Veljko Vukelić, Veljko Džakula i Veljko Nikolić u kolovozu 1991. podigli na ustanak Srbe Pakraca, Daruvara i Požege, naoružali ih i obećali pomoć zrakoplova, tenkova i topništva JNA. Pod zapovjedništvom Štaba bilo je sedam općinskih štabova TO-a: Pakrac, Daruvar, Grubišno Polje, Podravska Slatina, Slavonska Požega, Okučani i Novska. U sastavu pet općinskih štabova (Pakrac, Daruvar, Grubišno Polje, P. Slatina i S. Požega) bilo je oko 7.000 teritorijalaca organiziranih u 10 bataljona, 42 čete i 1 samostalni odred.

Spasonosna akcija HV-a uništila uporište

Ovaj broj svjedoči i o masovnosti pobune, i da je glavnina Srba zapadne Slavonije organizacijski ušla u sastav TO-a. Ukupno je, po podacima s početka rujna 1991., pod oružjem u Zapadnoj Slavoniji bilo 7.800 pobunjenih Srba.Novo Zvečevo oslobođeno je vrlo značajnom operacijom Johanesberg u prosincu 1991., a zahvaljujući toj akciji uništeno je neprijateljsko uporište koje je Hrvatskoj bila gotovo najveća prijetnja.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI