PLENKOVIĆ PRIMIO SUPRUGU RUDOLFA PERIŠINA: ‘Dugujemo mu vječnu zahvalnost i poštovanje’

Twitter

U povodu 30. obljetnice preleta borbenim avionom MiG-21 iz JNA u Austriju, hrvatskog stožernog brigadira Rudolfa Perišina, u ponedjeljak je predsjednik Vlade Andrej Plenković primio u Banskim dvorima njegovu suprugu Ljerku Perešin.

Podsjetimo, Perešin je bio prvi Hrvat koji je avionom, MiG-21, 25. listopada 1991. prebjegao iz tadašnje JNA iz Bihaća u Klagenfurt i prešao na stranu Hrvatske vojske.

Njegov avion vraćen je iz Austrije u Hrvatsku 2019., na čemu je predano radila hrvatska Vlada, tadašnji ministar obrane Damir Krstičević i hrvatska diplomacija.


Posebno će ostati upamćene Perešinove riječi: “Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate!”.

Te su riječi pokazale jedinstvo i snagu hrvatskog naroda u namjeri ostvarivanja sna o slobodnoj i samostalnoj Hrvatskoj.Premijer Plenković zahvalio je obitelji Perešin na hrabrosti, snazi i domoljublju, kao i žrtvi pokojnog Rudolfa, koji je dao svoj život za Hrvatsku i pružio velik doprinos oslobađanju hrvatskog teritorija u vojno-oslobodilačkoj akciji Bljesak.

Poručio je kako je na svima nama da njegujemo trajno sjećanje na heroje Domovinskog rata te osiguramo dostojanstvo hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima.

“Posebno je važno i da mlade generaciju njeguju sjećanje prema istinskim herojima Domovinskog rata kao što je to bio Rudolf Perešin. Upravo njemu, koji je pokazao odvažnost, ljubav i vjernost prema domovini te podnio najveću žrtvu za njezinu slobodu, dugujemo vječnu zahvalnost i poštovanje”, naglasio je premijer.

Ljerka Perešin zahvalila je na organizaciji prijema u Vladi u povodu 30. obljetnice preleta Rudolfa Perešina borbenim avionom MiG-21 iz JNA u Austriju. Istaknula je kako njihova obitelj cijeni sve što hrvatska država čini kako bi se očuvalo sjećanje na pokojnog Perešina, koji je dao život za svoju Hrvatsku.

Na sastanku je bilo riječi i organizaciji 25. susreta za Rudija u rujnu sljedeće godine u Gornjoj Stubici, tradicionalnoj manifestaciji koja se održava u spomen na Rudolfa Perešina i uključuje aeromiting te kulturno – zabavni program, a događaj financijski podržava Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Kako je priopćeno iz Vlade, uzz predsjednika Vlade, bio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i posebni savjetnik predsjednika Vlade za obranu Damir Krstičević.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI