POČAST ZA BRANITELJE VUKOVARA: Predsjednik Milanović na Dan Grada uručio važna odlikovanja

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta

Predsjednik Republike Zoran Milanović uručio je odlikovanja braniteljima Vukovara povodom obilježavanja Dana Grada.

“Ovo je onaj minimum koji ja kao predsjednik Hrvatske, moderne hrvatske Republike, naše države, koju ste vi izborili, mogu učiniti, gesta, simbolika. Nadam se da nije zakašnjela”, rekao je Milanović.

“Predsjednik sam dvije godine, i što uspijem napraviti u pet godina – uspijem, ne mogu napraviti velike stvari, ali mogu male stvari. Ovo je mala stvar, ali velika stvar za velike ljude. Često govorim da je Hrvatsku obranilo malo dobrih ljudi, ali i da u svakom ratu prevagu odnosi malo dobrih ljudi. U stvari u većini ljudskih poduhvata prevagu, pobjedu i razliku čini malo dobrih ljudi. Taj broj u našem ratu je bio toliko mali da je danas teško vjerovati da je to uopće bilo moguće”, dodao je predsjednik.

Zahvalio se braniteljima na obrani Hrvatske. “Ova odlikovanja dobivate kao hrvatski branitelji, u to vrijeme još kao branitelji, jer Hrvatska još nije bila priznata. Da nije bilo vas ne bi ni bila priznata”, zaključio predsjednik Milanović.

Odluke o dodjeli odlikovanja braniteljima Vukovara Predsjednik Republike donio je povodom obilježavanja 30. obljetnice 204. brigade HV-a i 30. obljetnice Bitke za Vukovar, a uručenje odlikovanja upriličeno je povodom obilježavanja Dana Grada Vukovara.Redom kneza Domagoja s ogrlicom, za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu posmrtno je odlikovan Velimir Đerek.

Za junački čin u Domovinskom ratu Redom Nikole Šubića Zrinskog odlikovani su nestali branitelj Robert Alvir, Ivica Arbanas, Ivica Banožić, posmrtno Stanislav Bartolović, Siniša Cvijan, Dražen Đurović, posmrtno Anto Gašić, Petar Gojun, Marin Ivanković, posmrtno Stjepan Katić, Darko Mihaljević i Zoran Milas.

Redom bana Jelačića, za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske te za osobite vojne zasluge u njihovom ustroju, odlikovani su Ivan Anđelić, Marko Filković, posmrtno Zoran Gruber, posmrtno Zlatko Horvat, Željko Jukić, Antun Jurić, posmrtno Petar Kačić, Stjepan Kulić, Marinko Leko, posmrtno Siniša Mataija, posmrtno Juraj Njavro, Vlado Ošust, Drago Skoko, posmrtno Josip Tomašić i posmrtno Adorjan Toth.

Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom, kao časni znak vječnog spomena poginulima za hrvatsku državu u ratu, posmrtno je odlikovan Krešimir Arnold.

Red hrvatskog križa, za teško ranjavanje u Domovinskom ratu odlikovan je Antun Dugan. Redom hrvatskog trolista, za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu, odlikovani su Zvonimir Petrić i Tomislav Josić.

Nakon uručivanja odlikovanja predsjednik je obišao Vukovarski vodotoranj u pratnji direktorice Vukovarskog vodotornja Mirele Janković i gradonačelnika Vukovara Ivana Penave. Uz predsjednika na svečanosti dodjele odlikovanja vukovarskim braniteljima bio je posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI