POČETAK HDZ-a: Prije 33 godine održan tajni sastanak

Na današnji dan, 19. siječnja 1989. u kleti Ante Ledića u Stošincu, na Plešivici održan je tajni sastanak i skup hrvatskih intelektualaca i disidenata, uglavnom sudionika Hrvatskog proljeća.

Taj povijesni skup poznat kao Plešivički sastanak održali su dr. Franjo Tuđman, Drago Stipac, dr. Marko Veselica, dr. Vlado Veselica, dr. Marko Turić, dr. Anto Matković, dr. Hrvoje Šošić, dr. Mladen Marić, Vladimir Marić, Ivan Maglica, Vlado Jurčević, Nikola Gagulić i Tomislav Ladan.

Dogovoreno je su osnivanje Hrvatskog demokratskog zbora, koji se 17. lipnja iste godine utemeljio kao Hrvatska demokratska zajednica, a za vođu je određen Franjo Tuđman, koji je kasnije izabran i za predsjednika HDZ-a. Iz te početne grupe kasnije je izniklo pet različitih političkih stranaka, a sudionici su postali njihovi vođe.

Osim što su Plešivičkim sastankom utabani koraci prema osnivanju HDZ-a, bili su to ujedno i prvi pomaci ka rušenju komunističke Jugoslavije u kojoj je velikosrpska ideja sve više jačala, i iz koje je Hrvate sve jače pritiskao nacionalizam.

Ledićeva klet u kojoj je održan ovaj tajni sastanak, i naknadno je bilo mjesto okupljanja budućih hrvatskih političara.Facebook Comments

Loading...
DIJELI