POD ZAPOVIJEDANJEM JANKA BOBETKA: Na današnji dan deblokiran Dubrovnik

Screenshot YT

Na današnji dan, 26. svibnja 1992. nakon osmomjesečne blokade i bombaških napada –Dubrovnik je oslobođen još jedne opsade.

Već u rujnu 1991. Dubrovnik i jug Hrvatske napadnuti su iz smjera Crne Gore i Hercegovine. U brzom naletu nadmoćnija jugovojska okupirala je prostor od Prevlake do Stona, a blokirani Dubrovnik našao se pod divljačkim topovskim udarima. Sarajevsko primirje početkom 1992. donijelo je zatišje, ali se rat prenio u susjednu Bosnu i Hercegovinu. Nakon obrane doline Neretve u travnju počela je i akcija deblokade Dubrovnika pod zapovjedništvom generala Janka Bobetka. Nakon oslobađanja Slanog, pod silovitim udarom Hrvatske vojske predvođene 1. gardijskom brigadom Tigrovima, jugo-vojska se povukla iz dubrovačkog predgrađa Mokošice.

Borbe i nakon deblokade

Odmah nakon toga podignuta je hrvatska zastava na zgradi Opskrbnog centra u kojem je bilo sjedište štaba Civilne zaštite. Spontana trubačka izvedba Lijepe naše postala je jednom od antologijskih scena iz Domovinskoga rata.


Neprijateljske su snage i nakon ovoga datuma na području BiH zauzimale dominantne kote i visove u blizini hrvatske granice, napadajući sva vozila koja su prolazila Jadranskom magistralom, čime su i dalje vršili kopnenu blokadu juga. Tek je akcijama koje će uslijediti – “Čagalj”, “Tigar”, “Oslobođena zemlja”, “Vlaštica” i “Konavle” postignuta potpuna deblokada Dubrovnika, a hrvatski je jug uspješno obranjen.

  

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI