POKOLJ 10-ČLANE OBITELJI ERSTIĆ: Zločin su 1993. počinili njihovi susjedi. Nitko nije odgovarao

Nakon “Maslenice”, hrvatske vojne operacije koja je neprijatelja u njegovom pohodu demoralizirala i nanijela mu gubitke, po okupranim područjima započeli su osvetnički masakri.

Masakrirana cijela obitelj

Na današnji dan, u Medviđi se dogodio nezapamćen zločin kada su pripadnici srpske paravojske ubili deset članova obitelji Erstić. U to malo selo smješteno između Obrovca i Benkovca, četnici su upali 09. veljače 1993. godine i bez ikakvog povoda masakrirali kompletnu hrvatsku obitelj.

Žrtve zločina bile su starosti od 18 do 88 godina: Dujo Erstić (1937.), Jeka Erstić (1942.), Petar Erstić (1944.), Jeka Erstić (1947.), Ivan Erstić (1920.), Jeka Erstić (1929.), Stoja Erstić (1932.), Šimica Erstić (1905.), Stoja Erstić (1931.) i Mira Erstić (1975.) o čijoj sudbini svjedoči spomen-obilježje u dvorištu župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije.

“Mirko, ubili su ti ćaću, mamu i tetku”Bivši benkovački dogradonačelnik Mirko Erstić u to vrijeme bio je u učeničkom domu u Rijeci. Ispričao je kako ga je nazvao stric i plačnim glasom mu rekao “Mirko, ubili su ti ćaću, mamu i tetku”. Po njegovu svjedočenju, ubojice su njegovi bivši susjedi, a neki od njih s njim su išli i u školu. Glavni egzekutor bio je tada 25-godišnji Božo Milanko koji živi u Novoj Pazovi, zatim tada 18-godišnji Bore Milanko koji živi u Batajnici kod Beograda, Živko Bogunović koji je u Novom Sadu, Siniša Bogunović koji boravi u inozemstvu te Petar Pupovac koji se ubio.

Za ovaj zločin nitko nije odgovarao.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI